Foto: Privātais arhīvs
Lai remdētu lielu un mazu mājinieku mūžam neremdināmo kāri pēc kā salda un garšīga, pagatavo lielu šķīvi rauga mīklas pončiku. Nokožot kumosu pufīgā, pūdercukura putekļiem klātā kāruma, iekšā atklāsies sulīgs pārsteigums - ievārījuma tērcīte. Recepti iesaka mūsu lasītāja Maruta Donika.
11Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

150 mlpiens370 gmilti2 olas50 gsviests20 graugs (presētais)2 ĒKcukurs8 gvaniļas cukurs1 šķipsnasāls ievārījums pildīšanai eļļa cepšanai pūdercukurs pārkaisīšanai

Sagatavošana

1

Pildījumam derēs jebkurš ievārījums, galvenais biezas konsistences.

2

Raugu ar 1 ĒK cukura un ~50 ml silta (bet ne karsta!) piena nelielā trauciņā samaisa un noliek malā uz minūtēm 10, lai raugs atdzīvojas.

3

Saputo olas ar atlikušo cukuru un pienu. Pievieno izkausētu un atdzesētu sviestu, sāli, vaniļu, atdzīvināto raugu un samaisa. Pa porcijām iesijā un iemīca mīltus. Mīkla sanāk mīksta, bet tai nevajadzētu lipt pie rokām. Pārklāj trauku ar drāniņu un noliek uzraudzēt uz 30-40 minūtēm.

Foto: Privātais arhīvs
4

Kad mīkla uzrūgusi, galdu dāsni pārkaisa ar miltiem (tā kārtīgi, lai mīkla nelīp klāt) un izrullē mīklu aptuveni 2 cm biezumā. Ar glāzi izspiež no mīklas aplīšus.

Foto: Privātais arhīvs
5

Saliek tos uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru un uzraudzē vēl 30-40 minūtes.

Foto: Privātais arhīvs
6

Cep pončikus katliņā sakarsētā eļļā uz vidējas liesmas, apgrozot, līdz tie ir zeltaini no abām pusēm. Ja pončikus cepsi pārāk zemā temperatūrā, tie piesūksies ar eļļu, bet pārāk augstā temperatūra tie no ārpuses strauji kļūs melni, iekšpusē paliekot jēli.

Foto: Privātais arhīvs
7
  • Lai uzzinātu, kādu eļļu izvēlēties un kā bez termometra pārbaudīt, vai eļļa ir uzkarsusi līdz cepšanas temperatūrai, izlasi šo padomrakstu.
8

Gatavos pončikus saliek uz papīra dvieļiem, atdzesē un pilda ar biezas konsistences ievārījumu, izmantojot konditorejas šļirci vai maisiņu ar piemērotu uzgali.

9

Pārkaisa ar pūdercukuru un mielojas.

Foto: Privātais arhīvs

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!