Foto recepte: Rolbiskvīts ar 'putna piena' un zemeņu pildījumu
Foto: Ārija Avota
4.0000 2
Sarežģītība: grūti
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
200 g
200 g zemenes vai citas ogas
zemenes vai citas ogas
 
pūdercukurs
pūdercukurs
BISKVĪTAM
6
6 lielas olas, istabas T
lielas olas, istabas T
80 g
80 g kviešu milti
kviešu milti
120 g
120 g cukurs (+ cepamā papīra pārkaisīšanai)
cukurs (+ cepamā papīra pārkaisīšanai)
1 TK
1 TK vaniļas cukurs, pasta vai ekstrakts
vaniļas cukurs, pasta vai ekstrakts
1 TK
1 TK baltvīna etiķis (vai citrona, laima vai ābolu sula)
baltvīna etiķis (vai citrona, laima vai ābolu sula)
1 ĒK
1 ĒK ūdens, istabas T
ūdens, istabas T
1 šķipsna
1 šķipsna sāls
sāls
pēc garšas
pēc garšas rīvēta citrona miziņa
rīvēta citrona miziņa
KRĒMAM
3
3 olu dzeltenumi
olu dzeltenumi
250 ml
250 ml piens
piens
50 g
50 g cukurs
cukurs
1 TK
1 TK vaniļas cukurs, pasta vai ekstrakts
vaniļas cukurs, pasta vai ekstrakts
1 ĒK
1 ĒK milti
milti
30 g
30 g sviests, istabas T
sviests, istabas T
  • Latvijas svētku receptes
  • Bērnu ballītes ēdieni
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Ruletes un strūdeles
  • Pasaules Virtuve
  • "Šoreiz rolbiskvīta pildījumam izmantoju vietējās zemenes. Ja man jautātu, kā varētu garšot putna piens, es atbildētu, ka tieši tā, kā garšo krēms šai ruletei Varbūt to tā arī turpmāk saukt – ogu rolbiskvīts ar "putna pienu"? Tas ir ļoti, ļoti labs, klasisks biskvīts. Pareizi izcepts, tas ir mitrs un gaisīgs, bet pamatīgs. Varēsi to gatavot arī ar citiem pildījumiem, piemēram, zemeņu džemu, aveņu vai brūkleņu ievārījumu un putukrējumu," pārbaudītu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Family Feast" autore Ārija Avota.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Ārijas Avotas padomi


    Var vispirms gatavot krēmu un tad biskvītu, jo krēms dziest nedaudz ilgāk.

    Svarīgi biskvītu nepārcept, tad tas būs mitrs, bet gaisīgs.

    Liekot uz biskvīta krēmu, mēģini novērtēt tā daudzumu un konsistenci, ja iznācis šķidrāks krēms, liek mazāk, ja biezāks, liek visu. Krēms receptē ir ar nelielu rezervīti, lai visiem pietiek pagaršot.

    Ar svaigām ogām gatavots, rolbiskvīts jāapēd cepšanas vai nākamajā dienā. To jāuzglabā vēsumā. Ja grib saglabāt vēl kādu dienu, jāgatavo bez ogām, uzliekot mazas piciņas džema vai ievārījuma. Rolbiskvīru var iesmērēt arī ar svaigi vārītu zemeņu džemu.

    Pārklāj standarta cepeškrāsns pannu (apmēram 30x40 cm) ar cepamo papīru. Nosmērē to ar plānu kārtiņu sviesta un uzkaisa cukuru, lieko nober. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, parastajā režīmā ar augšējo un apakšējo karsēšanu.

    Gatavo biskvītu. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Olu baltumus (jābūt pilnīgi tīrām miksera slotiņām) ar šķipsniņu sāls saputo stingrās putās, tad pievieno etiķi un, turpinot putot, pa daļām pievieno apmēram ¼ no kopējā cukura daudzuma. Puto, līdz baltumi ir stingri un biezi, paceļot mikseri, tie turas stingri un, pagāžot bļodu, tie gandrīz vai neslīd ārā. Noliek malā.

    Citā bļodā sakuļ olu dzeltenumus ar vaniļu un lielāko daļu cukura (atstāj kādu ēdamkaroti, nav jāsver) līdz tie kļūst gaiši, biezi un palielinās apjomā. Pievieno citrona miziņu, iemaisa ēdamkaroti ūdens un pārsijā pāri miltus un pārber atlikušo cukuru un, iecilājot ar koka karoti vai lāpstiņu, iemaisa (nekuļ!).

    Masai pievieno apmēram 1/3 olu baltumu un iemaisa, tad pievieno atlikušos olu baltumus un iecilā mīklā.

    Mīklu lej uz pannas un vienmērīgā kārtā izlīdzina.

    Liek cepties sakarsētajā cepeškrāsnī apmēram 12–14 minūtēm. Pēc 12 minūtēm izvelk pannu un pārbauda ar kociņu, ja nelīp, ir gatavs.

    Pa to laiku uzklāj uz galda tīru dvielīti un viegli pārkaisa ar cukuru.

    Kad biskvīts gatavs, to izgāž uz cukurotā dvielīša un, pagaidot kādu 1–2 minūtes, uzmanīgi no vienas malas noņem cepampapīru.

    Paliek biskvītu līdz dvielīša apakšējai malai un uzmanīgi satin ruletē no garākās malas, atstāj ar tinuma vietu uz leju istabas temperatūrā pilnībā atdzist, apmēram 1–1,5 h.

    Gatavo vārīto krēmu "putna piens". Vidējā bļodā olu dzeltenumus saputo ar vaniļu un cukuru. Pievieno un iemaisa miltus. Tad pa daļām pievieno un iemaisa pienu. Es izmantoju rokas miksera slotiņu visā krēma gatavošanas procesā.

    Pārlej visu katliņā ar dubulto vai biezo dibenu un uz vidējas liesmas karsē, no sākuma ik pa laikam apmaisot, beigās visu laiku pieskatot un ar slotiņu tā kā nedaudz kuļot, lai nepierauj pie katla dibena. Gaida, līdz uzmet burbuli un uz minimālas liesmas, visu laiku maisot, ļauj paburbuļot kādu pus minūti.

    Noņem no liesmas un, ik pa laikam apmaisot, ļauj atdzist līdz siltam, tad iemaisa saputotu sviestu. Labāk putot ar mazu koka karoti, jo sviesta ir maz. Pārklāj ar pārtikas plēvi un ieliek ledusskapī atdzist pilnībā.

    Lai krēms ir vēl maigāks un gaisīgāks, kad tas ir pilnīgi atdzisis, tajā var iemaisīt 50-100 g saputotu saldo krējumu. Ārija Avota

    Pa to laiku nomazgātas, sausas ogas, ja tās ir zemenes, sagriež šķēlītēs. Mazās ogas, avenes, mellenes, kazenes liek veselas.

    Kad biskvīts un krēms atdzisis, gatavo ruleti. Biskvītu atritina un pārliek uz cepampapīra. Pārsmērē ar krēmu (krēmu pirms likšanas mazliet ar slotiņu pakuļ), atstājot apmēram 1–2 cm no malām un no augšmalas ap 3 cm. Pārliek ar ogām.

    No apakšmalas, nedaudz piepaceļot un stipri nespiežot, satin biskvītu ruletē. Atstāj ar tinuma vietu uz leju.

    Liek ledusskapī pilnībā sastingt, apmēram 4 stundas.

    Pirms pasniegšanas pārsijā pūdercukuru. Pasniedz vēsu.

    Lai labi garšo!

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form