Aromātisks kēkss, kas labi garšos ar rūgtu kafiju vai tasi zāļu tējas.
90Minūtes
11Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
125 gsviests, plus, nedaudz formas ietaukošanai250 gmilti ar pievienotu cepamo pulveri1 šķipsnasāls350 gžāvētu augļu maisījums125 ggaišais muskovado cukurs1 ĒKpiparkūku garšviela100 gķirši savā sīrupā2 gab.olas, L izmērs3.5 ĒKpiens cepamā forma ar 1 kg ietilpību cepamais papīrs formas izklāšanai

Sagatavošana

1

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Ar cepampapīra palīdzību ietauko taisnstūra formas cepamo formu. Pa virsu klāj cepamo papīru garākās malas virzienā.

2

Bļodā iesijā miltus un sāli, pievieno istabas temperatūras sviestu, kas sagriezts gabaliņos. Ar pirkstu palīdzību sviestu “ieberz” mīklā, ceļot tos augstu virs bļodas - tādējādi mīkla bagātināsies ar skābekli. Pēc neilgas darbošanās masas konsistencei vajadzētu atgādināt drumstalu mīklu.

3

Iemaisa žāvētos augļus, cukuru un garšvielu un ķiršus (ja ķiršiem apkārt ir daudz sīrupa, tos virspirms noskalo). Visu kārtīgi samaisa, ar pirkstiem sadalot lielākus gabalus mazākos.

4

Olas viegli sakuļ, pievieno tām 3 ēdamkarotes piena un visu iemaisa sagatavotajā sausajā izejvielu masā. Pievieno vēl karoti piena, ja šķiet, ka mīkla ir par biezu.

5

Mīklu ar karoti liek sagatavotajā formā, virsmu izlīdzina. Kēksu liek cepeškrāsns vidū un cep no 60 līdz 105 minūtēm. Gatavību pārbauda ar zobu bakstāmā kociņa palīdzību - ja tas no kēksa “iznāk” ārā sauss, kēkss ir izcepies. Ja pamani, ka kēksa virsma vēl pirms gatavības sāk pārāk strauju apbrūnēt, apklāj to ar cepamo papīru un turpini cept.

6

Izņem kēksu no krāsns un atstāj atdzist uz 10 minūtēm. Izņem no formas un noliec uz restītēm atdzišanai pilnībā. Ja vēlies kēksu sasaldēt, liec to saldēšanai piemērotā maisiņā un vari uzglabāt saldētavā līdz pat vienam mēnesim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!