Fotorecepte: kā pagatavot vītinātas gaļas delikatesi – basturmu
Foto: DELFI
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt atdzesētu

Basturma ir vienkārši pagatavojama, ļoti garda vītinātas gaļas delikatese. Piedāvājam Evitas Vīksnas ieteikto recepti, kā pagatavot basturmu no aļņa gaļas, bet šādā veidā vari gatavot arī liellopa gaļu.

Gaļu sagriež aptuveni 12 cm platos un 6 cm biezos gabalos, liek dziļā traukā un pārber ar sāli, lai tā ir pilnīgi pārklāta. Gaļu sālī nostādina 3 diennaktis.

Katru dienu nolej lieko šķidrumu un papildina sāls kārtu. Pēc 3 dienām gaļu noskalo zem auksta, tekoša ūdens vismaz 5 minūtes un liek apmēram 3–5 stundas aukstā ūdenī nostāvēties.

Fotorecepte: kā pagatavot vītinātas gaļas delikatesi – basturmu
Foto: DELFI

Izņem no ūdens, nospiež, nosausina, liek uz virtuves dvieļa, noslogo ar kaut ko smagu un notur vēl 3 stundas.

Fotorecepte: kā pagatavot vītinātas gaļas delikatesi – basturmu
Foto: DELFI

Tad gaļu liek uz restītēm, apakšā paliekot trauku, kur notecēt liekajam šķidrumam.

Fotorecepte: kā pagatavot vītinātas gaļas delikatesi – basturmu
Foto: DELFI

Pēc tam uz restēm salikto gaļu ar apakšā palikto trauku liek siltā vietā, piemēram, uz virtuves skapīša, kaltēties uz 3 diennaktīm.

Šādi nogatavināta gaļa jau ir ēdama kā vītināta gaļa, bet, ja vēlies pagatavot basturmu, gaļai jāpievieno garšvielas.

Fotorecepte: kā pagatavot vītinātas gaļas delikatesi – basturmu
Foto: DELFI

Visas garšvielas liek trauciņā (ja vēlas, lai sierāboliņam ir intensīvāks aromāts, to samaļ), pievieno siltu ūdeni un samaisa, lai sanāk pabieza, krējumveidīga masa.

Gaļu liek maisiņā un ieberzē ar garšvielu maisījumu. Maisiņu cieši aizsien, liek gaļu ledusskapī uz 3 diennaktīm. Tad gaļu izņem no ledusskapja, notīra liekās garšvielas, liek uz restes un notur siltā vietā vēl trīs diennaktis.

Fotorecepte: kā pagatavot vītinātas gaļas delikatesi – basturmu
Foto: DELFI

Griež ar asu nazi ļoti plānās šķēlītēs un pasniedz.

Lai labi garšo!

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form