Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kārdinoši vienkārša un tajā pašā laikā pietiekami smalka trauslās mīklas un citronu krēma kūka jeb tarte. Pildījumu spirdzinošu padara bagātīgi izmantotie citroni, bet maigu – saldais krējums. Lieliski garšos kā svētkos, tā romantiskās vakariņās.
12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 12
175 gmilti50 gpūdercukurs100 gsviests1 olas dzeltenums daži pilieni vaniļas ekstrakts200 gpūdercukurs4 citroni (sarīvēta miziņa un sula)4 olas300 mlsaldais krējums pūdercukurs garnēšanai 20 cm liela kūkas cepamā forma (ietaukota) keramiskie zirņi (baking beans)

Sagatavošana

1

Gatavo mīklu. Miltus saber virtuves kombainā, pievieno šķipsniņu sāls, pūdercukuru un sviestu. Visu samaisa viendabīgā masā, lai tā atgādinātu drupaču mīklu. Pēc tam pievieno olas dzeltenumu un vaniļas ekstraktu, vēlreiz visu apmaisa virtuves kombainā un izņem laukā. Ar rokām izveido mīklas bumbu.

2

Mīklu ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī atdzist uz 30 minūtēm. Ja mīkla kļuvusi pārāk cieta, to notur 10–20 minūtes istabas temperatūrā.

3

Uz ar miltiem apbārstītas virsmas mīklu izrullē plānu un lielā laukumā, lai varētu nosegt kūkas formu. Lai mīkla nesalūztu, to uztin virsū mīklas rullim un tad uzliek virs kūkas formas.

4

Mīklu ar pirkstiem rūpīgi iespiež cepamajā formā tā, lai nosegtu pamatni un maliņas, kā arī formas stūrīšiem tā skaisti piegultu.

5

Lieko mīklu gar maliņu nogriež. Ar dakšiņu viegli sadursta mīklas pamatni. Formu ieliek ledusskapī atdzist uz 15 minūtēm.

6

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.

7

Ņem kūkas formu ar mīklu, pa virsu liek cepamā papīra sloksni, bet pa virsu saber keramikas zirņus.

8

Padoms: smagie keramikas zirņi nepieciešami, lai mīkla pārāk neuzpūstos un nepaceltos. Ja mājās nav keramikas zirņu, droši var izmantot nevārītus rīsus, griķus, pelēkos zirņus, pupiņas un daudz ko citu.

9

Mīklas pamatni ieliek cepeškrāsnī un cep 15–17 minūtes. Pēc tam uzmanīgi izņem cepamā papīra sloksni ar keramikas zirnīšiem. Mīklas pamatni liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep vēl 5–7 minūtes, līdz mīkla ir zeltaini brūna.

10

Mīklas "karkasiņu" izņem no cepeškrāsns un noliek maliņā. Cepeškrāsns temperatūru samazina līdz 120 grādiem.

11

Gatavo pildījumu. Cukuru ieber nelielā katliņā, pievieno sarīvētu citronu miziņu un kārtīgi apmaisa. Pēc tam iekuļ cukura masā olas un svaigi izspiesto citronu sulu.

12

Kad tas izdarīts, cukura un olu masā iemaisa saldo krējumu un uzliek katliņu uz plīts karsēties, viegli uzsilda sastāvdaļas, līdz iegūta remdena un krēmīga masa.

13

Citronu krēmu pēc tam nokāš ar sietiņa palīdzību, lai krēmā nepaliktu miziņas krikumi.

14

Krēmu lej pa virsu mīklas pamatnei kūkas formā, kamēr tā ir gandrīz pilna.

15

Kūkas formu ar tarti liek cepeškrāsnī un papildina ar atlikušo citronu krēma pildījumu. Tarti cep 25–35 minūtes, līdz tā ir nosēdusies un mazliet "ļengana" vidū.

16

Tarti izņem no cepeškrāsns un ļauj tai atdzist. Pēc tam izņem no formas, kārtīgi atdzesē ledusskapī līdz stingra un gatava griešanai. Pirms pasniegšanas pa virsu uzsijā pūdercukuru.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!