Franču konditorejas klasika – plaucētās mīklas kūka 'Paris-Brest'
Foto: Privātā arhīva foto
3.0000 2
Loading...
Sastāvdaļas
 
mandeļu skaidiņas
mandeļu skaidiņas
1
1 sakulta ola pārziešanai
sakulta ola pārziešanai
Mīklai
200 ml
200 ml ūdens
ūdens
65 g
65 g sviests
sviests
130 g
130 g milti
milti
3
3 vidēja izmēra olas
vidēja izmēra olas
šķipsna
šķipsna sāls
sāls
Pildījumam
400 g
400 g bezpiedevu krēmsiers
bezpiedevu krēmsiers
200 ml
200 ml saldais krējums
saldais krējums
200 g
200 g bezpiedevu jogurts
bezpiedevu jogurts
pēc garšas
pēc garšas pūdercukurs
pūdercukurs
 
banāni
banāni
 
zemenes
zemenes
  • Plaucētās mīklas izstrādājumi
  • Tortes un kūkas
  • Pasaules Virtuve
  • Šo franču konditorejas leģendāro kūku 1910. gadā par godu kārtējam velomaratonam Parīze–Bresta–Parīze radīja konditors Luī Djurāns (Louis Durand) velomaratona idejas autora Pjēra Žifāra (Pierre Giffard) uzdevumā. Ievērojot tematiku, greznā kūka tika cepta apaļā riteņa rata formā, ar kalorijām bagātu pildījumu – tā teikt, lai sportisti pēc nogurdinošā 1230 kilometrus garā brauciena varētu atjaunot enerģijas krājumus.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Pārbaudītu, vienkāršotu kūkas "Paris-Brest" recepti iesaka Līga Petkēviča.

    Sakarsē krāsni 220° karstu.

    Katliņā uz vidējas uguns uzvāra ūdeni, sāli un sviestu. Kad sāk burbuļot, nogriež mazu liesmu, iesijā miltus un ar koka kartoti aktīvi maisa, līdz iegūst vienmērīgu masu, kas nāk nost no katliņa malām.

    Katliņu noņem no uguns un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Kad mīkla atdzisusi, pievieno pa vienai olai, katru kārtīgi iekuļot mīklai.

    Kad mīkla gatava, to liek konditorijas maisā ar caurumu 1 cm diametrā.

    Cepampannā ieklāj cepamo papīru. No mīklas veido apļa formu ( divus apļus vienu otram blakus, trešo abiem pa virsu). Noskaties šo īso video, lai saprastu, kā pareizi veidojama mīklas pamatne:

    Mīklu nosmērē ar sakultu olu un pārber ar mandeļu skaidiņām. Liek cepeškrāsnī un cep, līdz mīkla paceļas un iekrāsojas zeltaina. Tad cepeškrāsni nogriež līdz 180° un cep 15 - 20 minūtes.

    Izņem mīklas apli no krāsns un ļauj pilnībā atdzist.

    Pa to laiku gatavo pildījumu. Atsevišķā bļodā sakuļ vijīgu putukrējumu, pievieno pūdercukuru pēc garšas. Citā bļodā sakuļ krēmsieru ar bezpiedevu jogurtu. Abas masas samaisa kopā un tad sadala divās daļās.

    Vienu krēma daļu iesmērē kūkas pamatnē, virs krēma kārtas liek banānu ripiņas un zemeņu gabaliņus. Kad augļi salikti, pārklāj tos ar atlikušo krēma masu un virs tās liek mīklas otru pusi.

    Pārkaisa ar pūdercukuru, dekorē ar ogām un bauda nekavējoties!

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form