Foto: Privātais arhīvs
Tiem, kuriem krūmi joprojām čum un mudž no jāņogām, bet želejas, ievārījumi un sīrupi pagatavoti jau gana daudz un svaigā veidā arī vairs tās negribas ēst, noteikti jāizmēģina šī gardā kūka, kas ir gluži vai tradīcija mūsmājās katru vasaru. Kūka nemēdz apnikt, jo tās kraukšķīgā pamatne ar smilšu mīklu un gaisīgais pildījums, kas ir gluži kā salds mākonis ar atsvaidzinošām un skābenām ogām, rada tik sabalansētu garšu, ka ir grūti pretoties vēl viena gabaliņa apēšanai. Izmēģini un pārliecinies par to pats!
50Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
300 gjāņogas SMILŠU MĪKLAI:200 gsviests350 gkviešu milti3 ĒKauksts ūdens1 ĒKcukurs šķipsnasāls OLBALTUMA MASAI:3 gab.olu baltumi2 ĒKkanēlis300 gcukurs

Sagatavošana

1

Uz galda virsmas izber miltus un pievieno gabaliņos sagrieztu vai sarīvētu aukstu sviestu. Ar pirkstiem beržot, veido drupačām līdzīgu masu, ilgi nemīcot, lai sviests nepaspēj sasilt. Pēc tam pievieno sāli, cukuru un pa ēdamkarotei ūdens, vienlaicīgi mīcot mīklu ar plaukstas apakšdelmu.

2

Mīklas veidošanas procesā neviena karote nepaveiks to, ko rokas, tāpēc noteikti mīcīšanā izmanto roku spēku. Centies nepārmīcīt mīklu, jo ilgāk tā tiks mīcīta, jo sausāka būs mīkla pēc izcepšanas. Kad mīkla savelta bumbā, ietin to pārtikas plēvē un liec uz stundu atdzesēties ledusskapī.

3

Gatavo olbaltuma pildījumu.
Tīrā un sausā stikla bļodā liec olbaltumus un ar mikseri puto tos tik ilgi, līdz izveidojušās baltas putas. Tad pamazām, pa divām, trim ēdamkarotēm pievieno cukuru un turpini putot.

4

Nekādā gadījumā nepievieno visu cukuru uzreiz, bet pieber to pamazām, nepārtraucot putot.

5

Tad, kad viss cukurs pievienots un olbaltums ieguvis tik stingru konsistenci, ka apgāžot bļodu otrādi, tas nekrīt laukā, masa ir pietiekami uzputota. Pievieno kanēli un ar mikseri iemaisi arī to.

6

Olbaltuma masai pamazām pievieno jāņogas un ar silikona vai koka karoti iecilā tās olbaltuma masā, cenšoties nesaspiest ogas, lai tās nesulotu.

7

Ieklāj mīklu ietaukotā tartes formā. Sadursti mīklu ar dakšiņu un liec to cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200oC aptuveni desmit minūtes, līdz mīkla ir apcepusies, bet vēl bāla.

8

Tad izņem formu un pāri mīklai uzklāj olbaltuma masu, vienmērīgi izlīdzinot to pa visu veidni. Cep kūku 200oC temperatūrā aptuveni 10-15 minūtes, līdz virsa kļuvusi viegli brūna.

Lai izdodas un labi garšo!

Foto: Privātais arhīvs
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!