Gaisīgā vasaras kūka ar olbaltumu un jāņogām
Foto: Privātais arhīvs
5.0000 2
8 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
Smilšu mīklai:
1 ĒK
šķipsna
Olbaltuma masai:
300 g

Tiem, kuriem krūmi joprojām čum un mudž no jāņogām, bet želejas, ievārījumi un sīrupi pagatavoti jau gana daudz un svaigā veidā arī vairs tās negribas ēst, noteikti jāizmēģina šī gardā kūka, kas ir gluži vai tradīcija mūsmājās katru vasaru. Kūka nemēdz apnikt, jo tās kraukšķīgā pamatne ar smilšu mīklu un gaisīgais pildījums, kas ir gluži kā salds mākonis ar atsvaidzinošām un skābenām ogām, rada tik sabalansētu garšu, ka ir grūti pretoties vēl viena gabaliņa apēšanai. Izmēģini un pārliecinies par to pats!

Uz galda virsmas izber miltus un pievieno gabaliņos sagrieztu vai sarīvētu aukstu sviestu. Ar pirkstiem beržot, veido drupačām līdzīgu masu, ilgi nemīcot, lai sviests nepaspēj sasilt. Pēc tam pievieno sāli, cukuru un pa ēdamkarotei ūdens, vienlaicīgi mīcot mīklu ar plaukstas apakšdelmu.

Mīklas veidošanas procesā neviena karote nepaveiks to, ko rokas, tāpēc noteikti mīcīšanā izmanto roku spēku. Centies nepārmīcīt mīklu, jo ilgāk tā tiks mīcīta, jo sausāka būs mīkla pēc izcepšanas. Kad mīkla savelta bumbā, ietin to pārtikas plēvē un liec uz stundu atdzesēties ledusskapī.

Gatavo olbaltuma pildījumu.

Tīrā un sausā stikla bļodā liec olbaltumus un ar mikseri puto tos tik ilgi, līdz izveidojušās baltas putas. Tad pamazām, pa divām, trim ēdamkarotēm pievieno cukuru un turpini putot.

Nekādā gadījumā nepievieno visu cukuru uzreiz, bet pieber to pamazām, nepārtraucot putot.

Tad, kad viss cukurs pievienots un olbaltums ieguvis tik stingru konsistenci, ka apgāžot bļodu otrādi, tas nekrīt laukā, masa ir pietiekami uzputota. Pievieno kanēli un ar mikseri iemaisi arī to.

Olbaltuma masai pamazām pievieno jāņogas un ar silikona vai koka karoti iecilā tās olbaltuma masā, cenšoties nesaspiest ogas, lai tās nesulotu.

Ieklāj mīklu ietaukotā tartes formā. Sadursti mīklu ar dakšiņu un liec to cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200oC aptuveni desmit minūtes, līdz mīkla ir apcepusies, bet vēl bāla.

Tad izņem formu un pāri mīklai uzklāj olbaltuma masu, vienmērīgi izlīdzinot to pa visu veidni. Cep kūku 200oC temperatūrā aptuveni 10-15 minūtes, līdz virsa kļuvusi viegli brūna.

Lai izdodas un labi garšo!

Gaisīgā vasaras kūka ar olbaltumu un jāņogām
Foto: Privātais arhīvs

Source

Tasty

Tags

Baudi vasaru! Bērnu ballītes ēdieni Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei Romantiskas vakariņas Viegla vasaras maltīte Cepeškrāsns Cukurs Jāņogas Kanēlis Kviešu milti Olas Sāls Sviests Ūdens Pasniegt atdzesētu Plātsmaizes Tortes un kūkas Pusdienas Vakariņas viegli
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form