Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Mājās gatavots zefīrs ir ļoti maigs un dievīgi gards. Pateicoties paša pieliktajām pūlēm, tam ir milzu pievienotā vērtība – mīlestības enerģija. Šādi pagatavotu zefīru var ne tikai baudīt pats, bet arī var skaisti iesaiņot un dāvāt kādam mīļam cilvēkam, kurš to noteikti novērtēs," iesaka receptes autore Diāna Šulce-Palma blogā "Gards, ka nenoēsties!".

"Zefīru pagatavot ir ļoti vienkārši, tikai nepieciešami pāris virtuves rīki, kas varbūt ne katrā mājā ir atrodami. Proti, bez svariem, virtuves termometra un miksera zefīru uztaisīt nevarēs. Kaut gan... lai arī temperatūra un proporcijas šajā receptē ir ļoti svarīgas, kļūdu un izmēģinājumu rezultātā varbūt visu tomēr var dabūt gatavu arī bez minētajiem rīkiem," tā Diāna.

7Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

250 gābolu biezenis1 olas baltums150 gūdens400 gcukurs8 gagaragars2 TKcitronu sula TKkanēlis

Sagatavošana

1

Āboliem izgriež serdes un liek cepties līdz 180°C sakarsētā krāsnī, līdz tie mīksti. Nav iespējams precīzi pateikt, cik tieši āboli nepieciešami, lai sanāktu 250 grami biezeņa – tas ir atkarīgs no augļu svara un vairākiem citiem faktoriem, bet noteikti jārēķinās ar to, ka cepot šķidrums iztvaiko un līdz ar to krietni samazinās augļu svars. Drošības pēc var izcept vairāk, jo zudumā jau nu biezenis noteikti neies. Ja ir vēlme, var pirms cepšanas ābolus nedaudz apbērt ar cukuru un kanēli.

2

Kad āboli gatavi, izņem tos no krāsns un atdzesē. Ar karotīti izkasa mīkstumu, nosver 250 gramus un sablendē.

3

Lielā miksera traukā liek biezeni un pievieno olas baltumu. Trauks ir vajadzīgs krietni liels, jo zefīra masas apjoms beigas sanāks aptuveni divi litri. Vislabāk zefīru sakult būtu statīva putotājā, taču ar rokas mikseri arī to var dabūt gatavu, tikai mazliet jāpacenšas un tas nav tik ērti. Saputo un beigās vēl pievieno citrona sulu un kanēli.

4

Bļodiņā 50 gramus cukura sajauc ar 8 gramiem agaragara.

5

Katliņā ielej ūdeni un pievieno atlikušo cukuru. Liek uz uguns un, kad temperatūra ir sasniegusi 80°C, lēni berot un nepārtraukti maisot, pievieno ar agaru sajaukto cukuru. Vāra, līdz masa sasniedz 110°C.

6

Kad sasniegta nepieciešamā temperatūra, slēdz iekšā mikseri uz vidējiem apgriezieniem un ļoti tievā strūkliņā lej ābolu biezeņa-olbaltuma masā iekšā karsto cukura sīrupu. Puto, līdz masa kļūst pietiekami stingra un veido "cepuri", izceļot no tās putojamo slotiņu.

7

Ļauj masai mazliet atdzist un pilda konditorejas maisā ar 10 mm lielu zvaigznes uzgali. Izklāj uz plāts cepamo papīru un uz tā izspiež rozītes.

8

Noliek malā un ļauj zefīram apžūt kādas 12 -24h . Laiks būs atkarīgs no tā, cik stiprs ir agaragars, cik stingri ir saputota masa un kāds ir gaisa mitrums telpā, kur zefīrs tiek žāvēts.

9

Pārkaisa ar pūdercukuru, pēc tam nopurina lieko cukuru. Nu var mieloties! Ja kas paliek pāri, zefīru uzglabā slēgtā traukā vai papīra maisiņā istabas temperatūrā. Gards, ka nenoēsties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!