Foto: No privātā arhīva
Visa laba Jāņuzāle… ko plūc siera siešanai! Garšīga un pārsteidzoši skaista Jāņu siera recepti iesaka veģetārā uztura skolas "Vegus" un vegānisko produktu veikala "Gardais" sirds un dvēsele Dita Lase.
120Minūtes
8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

3 lpiens600 gbiezpiens30 gsviests3 gab.olu dzeltenumi0.5 TKkurkuma1 ĒKķimenes1 TKsāls Jāņuzāļu ziedi

Sagatavošana

1

Madarai ar šķērēm nogriež tikai pašus ziediņus, kātu izmet. Āboliņam un rudzupuķei izplūc ziedlapiņas – sieram pievieno tikai tās. Sieram derēs arī liepziedi, pīpeņu, samteņu, peoniju, kumelīšu un ugunspuķes ziedlapiņas. Svarīgi ir nepārcensties – gan vizuāli, gan par garšu domājot. Jo ziedam izteiktāka smarža un garša, jo mazāk to jāpievieno sieram.

2

Pienu liek vārīties, bet tas nedrīkst uzvārīties. Kad piens karsts, kūp un virmo, tam liek klāt biezpienu un maisa, līdz atdalās dzidras sūkalas. Ja tas ilgi nenotiek, pielej mazliet kefīru, skābu jogurtu vai mazliet citrona sulas.

3

Iegūto masu nokāš sietā, kas izklāts ar samitrinātu marli, ietin marlē un nospiež lieko šķidrumu.

4

Katlā izkausē sviestu, ieber ķimenes un liek klāt karsto biezpiena masu. Samaisa ar sviestu un ķimenēm. Pieber sagatavotās Jāņu zāles, sāli, un pieliek kurkumu vai olu dzeltenumus. Nepārtraukti maisa, līdz masa sāk kļūt staipīgāka.

5

Kad masa sāk vilkties kopā, to liek atpakaļ marlē. Ja vēlas sieru rotāt arī no ārpuses, tad marlē jau pirms tam izkārto izvēlētos augus. Masu uzmanīgi ietin, ieliek bļodā, kas piešķirs sieram formu, un uzliek sieram vieglu slogu.

Apmēram 800-900 gramus smags siera ritulis būs izņemams, turēs formu un būs sagriežams pēc aptuveni 4 stundām.

Lai priecīga līgošana jūsmājās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!