Foto: Shutterstock
Jaunie kartupeļi no ēģiptēm un citām zemēm jau lepni dīžājas veikalu plauktos, kamēr vecie daiļāki nepaliek. Bet, ziniet ko, ir ēdieni, kur vislabāk der tieši vecie kartupeļi – ar dzīves pieredzi! Vai no jaunajiem sanāk kārtīga biezputra? Nekādi! Tas pats ir ar kartupeļu scepumiem. Nenoniecinām vecos kartupeļus – izgriežam, kas izgriežams, un gatavojam garšīgu un sildošu kartupeļu sacepumu! Tieši tas, kas vajadzīgs vējainas dienas noslēgumam!
80Minūtes
9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 3
9 gab.kartupeļi (palieli)4 gab.olas130 gsviests150 gsiers pēc garšassāls pēc garšaspipari2 ĒKkrējums2 ĒKmajonēze50 gsiers

Sagatavošana

1

Izvāra nomizotus, gabalos sagrieztus kartupeļus (sāli neliek), nokāš un bez nosusināšanas turpat katlā viegli samīca.

2

Pieliek sviestu, piesit olas, pieber sāli, piparus, daļu no rīvētā siera. Ja vēlas, pieber vēl kādas iemīļotas garšvielas (piemēram, kariju vai saldā čilli pulveri, var piešaut šķipsnu rīvēta muskatrieksta, svaigas rozmarīna lapiņas, var piespiest pāris ķiploka daiviņas – lai dzīvo improvizācija!)

3

Visu kārtīgi samaisa. Ja sacepuma masu vēlas čaganāku, tad vispirms piejauc olu dzeltenumus, savukārt olu baltumus sakuļ un iecilā sacepuma masā pašās beigās pirms cepšanas. Bet tas ir vēl viens mazs papildu darbiņš – vārdu sakot, viss atkarīgs no slinkuma un aizņemtības pakāpes.

4

Ar sviestu ietauko cepamo veidni. Var to mazliet "iztapsēt" ar rīvmaizi. (Vai mannu – efekts tas pats.)

5

Liek veidnē sacepuma masu, pārlej ar krējuma, majonēzes un siera maisījumu un liek cepeškrāsnī. (Arī tas ir variējami: var nekādu "franču karbonādi" no godīga kartupeļu sacepuma netaisīt, bet visam pāri vienkārši pārbērt sarīvētu sieru.)

6

Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 25 minūtes jeb, kā mēdz teikt, kamēr gatavs. Gatavības pakāpi lieliski parādīs zeltaini brūnā virsiņa.

Sastāvdaļu daudzums un proporcijas ir variējamas, kā jau kārtīgam sacepumam piedien. Pasniedz karstu, tikko no cepeškrāsns. Pārkaisa ar lociņiem. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!