Veselīga izvēle svētku galdam - gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis. "Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un tītara cepetim sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes," stāsta receptes autore, uztura speciāliste Liene Sondore.
120Minūtes
8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
2 kgtītara šķiņķis1 ķiploka galviņa1 liels sīpols10 gab.smaržīgie pipari Krievu sinepes gaļas pārsmērēšanai1 selerijas sakne drupināti melnie pipari0.5 čili pāksts

Sagatavošana

1

Tītara šķiņķi noskalo un nosusina. Ķiplokus notīra - daļu no ķiploka daiviņām izspiež ķiploku spiedē.

2

Sīpolu notīra un pārgriež uz pusēm. Selerijas saknei nogriež pāris ripas.

3

Gaļā ar asu nazi izdara nelielus griezumus, kuros ieliek 2-3 veselas ķiploka daiviņas. Uzkaisa drupinātos piparus.

4

Zem tītara ādas vietām iesmērē izspiestās ķiploku daiviņas. Gaļu no visām pusēm iesmērē ar sinepēm.

5

Cepamajā podiņā (derēs māla podiņš vai jebkurš cits karstumizturīgs trauks) liek čili, ieber smaržīgos piparus, selerijas ripas.

6

Traukā liek gaļu. Pievieno atlikušos ķiplokus, sīpola pusītes.

7

Pielej ~ 250 ml verdoša ūdens un uzliek vāku.

8

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C temperatūrai un liek cepties gaļu aptuveni 1-1,5 h (gaļas cepšanas laiks atkarīgs no izvēlētā trauka un cepeškrāsns). Gaļas gatavību pārbauda, iedurot tajā ar asu nazi. Gaļai ir jābūt mīkstai, ar gaišu sulu. Tītara šķiņķi cepot cepeškrāsnī māla podiņā, gaļa vienmēr izcepas aromātiska un garda. Ja tāds jums nav pieejams, cepetis labi izcepsies jebkurā karstumizturīgā traukā ar vāku.

Aromātiskais tītara cepetis lieliski garšos kopā ar apelsīnu sulā sautētiem skābiem kāpostiem vai viegliem svaigu dārzeņu salātiem.

1 porcijā – 698,6 kcal; olbaltumvielas- 48,84; tauki-55,0; ogļhidrāti- 2,07

Recepti sagatavojusi uztura speciāliste Liene Sondore un jautājumu un atbilžu portāls par veselību www.msdpacientiem.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!