Šo kūku pirmo reizi nogaršoju kādā draugu ballītē, kurā kāda no viešņām, vēloties iepriecināt namatēvu, bija atnesusi cienastu – pašas ceptu šokolādes kūku. Viesu bija daudz, kūka – ne pārāk liela, bet ar to mazo gabaliņu, ko man bija iespēja nogaršot, es sapratu – JĀ! Beidzot esmu atradusi izcili šokolādīgu šokolādes kūku, par kādu jau sen sen biju sapņojusi!

Ķēru cepēju aiz rokas un prasīju: "Kur? Kā? Es vēlos recepti!". Meitene neslēpa sveci zem pūra un nu šī kūka kļuvusi par manu dzimšanas dienas tradīciju - cepu to tikai reizi gadā, kā reiz, noslēdzoties pavasara gavēnim.

Kūkas oriģinālrecepte ņemta no populārā recepšu bloga "Smitten kitchen", bet esmu nedaudz pielāgojusi savai gaumei.

Ķeramies pie darba!

720Minūtes
19Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
PAMATNEI:225 gtumšā šokolāde180 gsviests130 gcukurs5 lielas olas pēc garšasvaniļas cukurs1 šķipsnasāls35 gmilti ŠOKOLĀDES MUSAM:225 gtumšā šokolāde100 gsviests50 mlsaldais krējums4 lielas olas pēc garšasvaniļas cukurs65 gcukurs DEKORĒŠANAI:150 mlsaldais krējums avenes vai citas ogas1 TKpūdercukurs

Sagatavošana

1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160-165 grādiem. Ietauko 26 cm kūkas formu un iekaisa pūdercukuru.

2

Ūdens peldē izkausē šokolādi un sviestu, kuru pēc tam atdzesē līdz remdenai temperatūrai.

3

Pievieno šokolādes masai cukuru un iejauc olas – pa vienai, pēc katras olas kārtīgi samaisot. Pievieno vaniļu un sāli, pēc tam miltus.

4

Mīklu lej kūkas formā un liek cepties. Cep, līdz kūkas vidusdaļa centrā nedaudz paceļas (pārbaudot kūkas gatavību ar kociņu, masa lips pie tā) – apmēram 35 minūtes. Izceptā pamatne pilnībā jāatdzesē!

5

Gatavo šokolādes musu.

6

Tvaika peldē izkausē sviestu, ņem vērā, ka trauka dibens nedrīkst pieskarties vārošajam ūdenim.

7

Citā traukā saputo olu dzeltenumus ar 50 g saldā krējuma un vaniļu.

8

Saputotās olas lēnām pievieno kausētajam sviestam, kurš joprojām atrodas "tvaika peldē".

9

Olu un sviesta maisījumu karsē virs tvaika apmēram sešas minūtes, kamēr masa sasniedz aptuveni 65 grādu karstumu. Noņem trauku no ūdens, pievieno gabaliņos salauztu šokolādi un maisot izkausē to.

10

Lielā traukā saputo olu baltumus un 65 g cukura – līdz vidējām putām. Sajauc ceturtdaļu olbaltuma putu ar silto šokolādes masu, samaisa, pēc tam iemaisa atlikušo olbaltumu. Iegūto masu pārklāj pār iepriekš izcepto kūkas pamatni. Liek torti dzesēties – vismaz sešas stundas, ieteicams pat līdz vienai dienai.

11

Nākamajā dienā (vai pēc noteiktajām sešām stundām) ar asu nazi atdala tortes malas no kūkas formas. Noņem formas maliņas, kūku pārceļ uz servējamo pamatni.

12

150 gramus saldā krējuma sakuļ putās, iegūto putukrējumu pārklāj pār kūku. Rotā ar svaigām avenēm. Ja vēlas, kūku var pārsijāt ar pūdercukuru. Tāpat kūku var dekorēt arī ar jāņogu ķekariem vai citām skābi svaigām ogām.

Kūka tiešām ir izcila un šo pūliņu vērta! Un gatavojama īpašiem cilvēkiem.

P.S. Mēdzu reizēm skaitīt kalorijas, bet šai kūkai to labāk nezināt! Tomēr labā ziņa tievētājām - šokolādes garša ir tik piesātināta, ka, lai arī pēc trijām kūkas karotītēm šķiet, ka gribēsies noteikti papildporciju, vēl pēc dažiem kumosiem ir skaidrs, ka pirms papildporcijas ir jāatpūšas, jāpastaigā, jāuzspēlē kāda galda spēle labā kompānijā... Sātīga un grēcīgi garda!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!