Saldais 'ēdiens
Foto: Michael Mintskovsky
0 0
4 porcijas 
Sarežģītība: vidēji
Loading...
Sastāvdaļas
Sorbetam
600 g
600 g gurķi
gurķi
5 g
5 g piparmētras
piparmētras
100 ml
100 ml jogurts, bezpiedevu
jogurts, bezpiedevu
1 gab.
1 gab. laims, sula
laims, sula
pēc garšas
pēc garšas cukurs
cukurs
šķipsna
šķipsna sāls
sāls
Marinētajiem gurķiem
200 g
200 g gurķi
gurķi
20 ml
20 ml griķu medus
griķu medus
Glikozei
300 g
300 g cukurs
cukurs
140 ml
140 ml ūdens
ūdens
20 ml
20 ml citrona sula
citrona sula
Sīrupam
100 ml
100 ml Lielvārdes Tumšais alus
Lielvārdes Tumšais alus
100 g
100 g cukurs
cukurs
80 g
80 g glikoze
glikoze
Tumšā alus zefīram
60 ml
60 ml Lielvārdes Tumšais alus
Lielvārdes Tumšais alus
3 gab.
3 gab. želatīns, plāksnes
želatīns, plāksnes
1 gab.
1 gab. olas baltums
olas baltums
1/2 gab.
1/2 gab. vaniļas pāksts, sēkliņas
vaniļas pāksts, sēkliņas
100 g
100 g tumšā šokolāde
tumšā šokolāde
25 g
25 g rieksti, samalti
rieksti, samalti
Gurķu putām
200 ml
200 ml gurķu sula
gurķu sula
2 g
2 g Lecite tekstūra
Lecite tekstūra
Bišu maizes drumstalām
15 g
15 g bišu maize
bišu maize
5 g
5 g kafijas pupiņas, grauzdētas
kafijas pupiņas, grauzdētas
40 g
40 g Kviešu milti
Kviešu milti
25 g
25 g brūnais cukurs
brūnais cukurs
20 g
20 g sviests, kausēts
sviests, kausēts
šķipsna
šķipsna sāls
sāls
Gurķu pelniem
2 gab.
2 gab. gurķi, mizas
gurķi, mizas
40 g
40 g cukurs
cukurs
10 g
10 g kviešu milti
kviešu milti
2 gab.
2 gab. olas baltumi
olas baltumi
20 g
20 g griķu medus
griķu medus
Medus kaviāram
700 ml
700 ml ūdens
ūdens
2,5 g
2,5 g Calcic tekstūra
Calcic tekstūra
100 g
100 g griķu medus
griķu medus
1,5 g
1,5 g Algin tekstūra
Algin tekstūra
Medus bezē
2 gab.
2 gab. olas baltumi
olas baltumi
šķipsna
šķipsna sāls
sāls
150 g
150 g cukurs
cukurs
10 g
10 g kukurūzas ciete
kukurūzas ciete
25 g
25 g griķu medus
griķu medus
200 ml
200 ml olīveļla
olīveļla
Tapiokai
100 g
100 g tapiokas pērlītes
tapiokas pērlītes
40 g
40 g griķu medus
griķu medus
Vaniļas eļļai
500 ml
500 ml olīveļla
olīveļla
3 gab.
3 gab. vaniļas pākstis
vaniļas pākstis
  • Citi saldēdieni
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Kāzu ēdienkarte
  • Romantiskas vakariņas
  • Pasaules Virtuve
  • Restorāna K.I.D.* šefpavāra Kristapa Sīļa recepte varētu pretendēt uz iekļaušanu Ginesa rekordu grāmatā. Izlasi un sapratīsi, kāpēc tā.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Gatavo sorbetu. Nomizo gurķus, izņem tiem sēklas un samaļ blenderī, pievienojot piparmētras, jogurtu, laima sulu, cukuru un sāli. Kad masa ir viendabīga, liek saldējuma mašīnā un gatavo sorbetu. Mājas apstākļos masu uz divām stundām liek saldētavā, ik pēc 20 minūtēm apmaisot.

    Gatavo marinētos gurķus. Nomizo gurķus, pievieno medu, liek vakuuma maisiņā un vakuumē trīs reizes.

    Vāra glikozi, visas sastāvdaļas uzkarsējot līdz 114 grādu temperatūrai, tad atdzesē līdz istabas temperatūrai.

    Vāra sīrupu, alum un cukuram pievienojot iepriekš uzvārīto glikozi un uzkarsējot līdz 114 grādu temperatūrai.

    Gatavo alus zefīrus. Uzsilda tumšo alu un izšķīdina tajā iepriekš aukstā ūdenī uzbriedinātas želatīna plāksnes.

    Saputo vienu olas baltumu stingrās putās, ieputo olbaltumā želatīna masu un pusi vaniļas pāksts sēkliņu. Lēni putojot, pievieno sagatavoto karsto sīrupu. Puto apmēram 7- 10 minūtes, līdz masa atdziest līdz istabas temperatūrai. Masu salej ar pergamentu izklātās formiņās un liek ledusskapī 12 stundām atdzesēties.

    Sacietējušo zefīra masu sagriež nelielos kubiņos, pārlej ar ūdens peldē izkausētu šokolādi, pārkaisa ar sasmalcinātu riekstu pulveri un liek ledusskapī sastingt.

    Gatavo gurķu putas. Sablendē gurķu sulu un Lecite tekstūru.

    Gatavo bišu maizes drumstalas. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Visas sastāvdaļas samaļ blenderī, plānā kārtā izklāj uz cepamās paplātes un liek krāsnī uz 15 minūtēm, tad atdzesē un sasmalcina.

    Gatavo gurķu pelnus. Samazina cepeškrāsns temperatūru līdz 120 grādiem. Liec gurķu mizas uz cepamās paplātes un grilē tās krāsnī, līdz mizas ir sausas un trauslas, tad sasmalcini.

    Gatavo sūkļkūku. Sajauc visas sastāvdaļas un pilda puslitra sifonā. Masu spēcīgi sakrata un izpūš plastmasas glāzē, cep mikroviļņu krāsnī 45 sekundes, tad atdzesē un saplūkā.

    Gatavo medus kaviāru. Sajauc 500 ml ūdens ar Calcic tekstūru.

    Sablendē medu, 200 ml ūdens, Algin tekstūru un izkāš caur sietu.

    Medus masu ņem ar pipeti un pilina Calcic ūdenī. Izsmeļ lodītes un noskalo aukstā ūdenī.

    Medus sfērai iepriekš pagatavoto medus masu liek pusapļa silikona formā un sasaldē. Saldētu to liek Calcic ūdenī uz pāris minūtēm un tad noskalo aukstā ūdenī.

    Gatavo medus bezē. Samazina temperatūru cepeškrāsnī līdz 100 grādiem.

    Saputo olas baltumus ar šķipsnu sāls stingrās putās. Trīs reizēs ieputo cukuru, kukurūzas cieti un griķu medu. Masu plānā kārtā izklāj uz silikona paklājiņa un krāsnī kaltē 6 stundas.

    Gatavo tapioku, Katlā uzkarsē eļļu un apcep ½ tapiokas pērļu, līdz tās uzpūšas. Tad pērles nosusina un sajauc ar ½ medus.

    Atlikušās tapiokas pērles 30 minūtes mērcē aukstā ūdenī, tad noskalo, liek katliņā, pārlej ar nelielu ūdens daudzumu un vāra, līdz pērles paliek caurspīdīgas. Pievieno atlikušo medu un vāra vēl 1 – 2 minūtes.

    Gatavo vaniļas eļļu. Olīveļļu un vaniļas pākstis, kuras attīrītas no sēkliņām, liek vakuuma maisiņā, aizvakuumē un trīs stundas vāra cirkulārajā vārītājā 55 grādu temperatūrā.

    Par Daugmales Jāņa bišu medus saietu

    Pagājušā gada augustā notika 1. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saiets, kurā piedalījās 12 populāri un iemīļoti Rīgas restorānu šefpavāri, gatavojot ēdienus ar dažādu medu piedevām. Šogad 2. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saiets uzņēmis vērienīgākus apgriezienus un pulcē 27 populārus Latvijas restorānu šefpavārus. Saiets notiks trijās kārtās 13.,20. un 27. oktobrī, katra no tām veltīta citam medus veidam - meža aveņu, griķu un viršu. Ik kārtā piedalīsies deviņi šefpavāri, kuriem dots uzdevums - ēdiena gatavošanā jāiekļauj ne tikai medus, bet arī "Lielvārdes" alus. Iepazīstinām ar saieta otro kārtu, kurā pavāri gatavo ēdienus ar griķu medu un "Lielvārdes" alu.

    Projekts sadarbībā ar:

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Lai ierobežotu dezinformācijas kampaņu izplatību, portāls "Delfi" apturējis iespēju komentēt rakstus
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form