Foto: Michael Mintskovsky
Restorāna K.I.D.* šefpavāra Kristapa Sīļa recepte varētu pretendēt uz iekļaušanu Ginesa rekordu grāmatā. Izlasi un sapratīsi, kāpēc tā.
59Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
SORBETAM:600 ggurķi5 gpiparmētras100 mljogurts, bezpiedevu1 gab.laims, sula pēc garšascukurs šķipsnasāls MARINĒTAJIEM GURĶIEM:200 ggurķi20 mlgriķu medus GLIKOZEI:300 gcukurs140 mlūdens20 mlcitrona sula SĪRUPAM:100 mlLielvārdes Tumšais alus100 gcukurs80 gglikoze TUMŠĀ ALUS ZEFĪRAM:60 mlLielvārdes Tumšais alus3 gab.želatīns, plāksnes1 gab.olas baltums0.5 gab.vaniļas pāksts, sēkliņas100 gtumšā šokolāde25 grieksti, samalti GURĶU PUTĀM:200 mlgurķu sula2 gLecite tekstūra BIŠU MAIZES DRUMSTALĀM:15 gbišu maize5 gkafijas pupiņas, grauzdētas40 gKviešu milti25 gbrūnais cukurs20 gsviests, kausēts šķipsnasāls GURĶU PELNIEM:2 gab.gurķi, mizas40 gcukurs10 gkviešu milti2 gab.olas baltumi20 ggriķu medus MEDUS KAVIĀRAM:700 mlūdens2.5 gCalcic tekstūra100 ggriķu medus1.5 gAlgin tekstūra MEDUS BEZĒ:2 gab.olas baltumi šķipsnasāls150 gcukurs10 gkukurūzas ciete25 ggriķu medus200 mlolīveļla TAPIOKAI:100 gtapiokas pērlītes40 ggriķu medus VANIĻAS EĻĻAI:500 mlolīveļla3 gab.vaniļas pākstis

Sagatavošana

1

Gatavo sorbetu. Nomizo gurķus, izņem tiem sēklas un samaļ blenderī, pievienojot piparmētras, jogurtu, laima sulu, cukuru un sāli. Kad masa ir viendabīga, liek saldējuma mašīnā un gatavo sorbetu. Mājas apstākļos masu uz divām stundām liek saldētavā, ik pēc 20 minūtēm apmaisot.

2

Gatavo marinētos gurķus. Nomizo gurķus, pievieno medu, liek vakuuma maisiņā un vakuumē trīs reizes.

3

Vāra glikozi, visas sastāvdaļas uzkarsējot līdz 114 grādu temperatūrai, tad atdzesē līdz istabas temperatūrai.

4

Vāra sīrupu, alum un cukuram pievienojot iepriekš uzvārīto glikozi un uzkarsējot līdz 114 grādu temperatūrai.

5

Gatavo alus zefīrus. Uzsilda tumšo alu un izšķīdina tajā iepriekš aukstā ūdenī uzbriedinātas želatīna plāksnes.

6

Saputo vienu olas baltumu stingrās putās, ieputo olbaltumā želatīna masu un pusi vaniļas pāksts sēkliņu. Lēni putojot, pievieno sagatavoto karsto sīrupu. Puto apmēram 7- 10 minūtes, līdz masa atdziest līdz istabas temperatūrai. Masu salej ar pergamentu izklātās formiņās un liek ledusskapī 12 stundām atdzesēties.

7

Sacietējušo zefīra masu sagriež nelielos kubiņos, pārlej ar ūdens peldē izkausētu šokolādi, pārkaisa ar sasmalcinātu riekstu pulveri un liek ledusskapī sastingt.

8

Gatavo gurķu putas. Sablendē gurķu sulu un Lecite tekstūru.

9

Gatavo bišu maizes drumstalas. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Visas sastāvdaļas samaļ blenderī, plānā kārtā izklāj uz cepamās paplātes un liek krāsnī uz 15 minūtēm, tad atdzesē un sasmalcina.

10

Gatavo gurķu pelnus. Samazina cepeškrāsns temperatūru līdz 120 grādiem. Liec gurķu mizas uz cepamās paplātes un grilē tās krāsnī, līdz mizas ir sausas un trauslas, tad sasmalcini.

11

Gatavo sūkļkūku. Sajauc visas sastāvdaļas un pilda puslitra sifonā. Masu spēcīgi sakrata un izpūš plastmasas glāzē, cep mikroviļņu krāsnī 45 sekundes, tad atdzesē un saplūkā.

12

Gatavo medus kaviāru. Sajauc 500 ml ūdens ar Calcic tekstūru.

13

Sablendē medu, 200 ml ūdens, Algin tekstūru un izkāš caur sietu.

14

Medus masu ņem ar pipeti un pilina Calcic ūdenī. Izsmeļ lodītes un noskalo aukstā ūdenī.

15

Medus sfērai iepriekš pagatavoto medus masu liek pusapļa silikona formā un sasaldē. Saldētu to liek Calcic ūdenī uz pāris minūtēm un tad noskalo aukstā ūdenī.

16

Gatavo medus bezē. Samazina temperatūru cepeškrāsnī līdz 100 grādiem.

17

Saputo olas baltumus ar šķipsnu sāls stingrās putās. Trīs reizēs ieputo cukuru, kukurūzas cieti un griķu medu. Masu plānā kārtā izklāj uz silikona paklājiņa un krāsnī kaltē 6 stundas.

18

Gatavo tapioku, Katlā uzkarsē eļļu un apcep ½ tapiokas pērļu, līdz tās uzpūšas. Tad pērles nosusina un sajauc ar ½ medus.

19

Atlikušās tapiokas pērles 30 minūtes mērcē aukstā ūdenī, tad noskalo, liek katliņā, pārlej ar nelielu ūdens daudzumu un vāra, līdz pērles paliek caurspīdīgas. Pievieno atlikušo medu un vāra vēl 1 – 2 minūtes.

20

Gatavo vaniļas eļļu. Olīveļļu un vaniļas pākstis, kuras attīrītas no sēkliņām, liek vakuuma maisiņā, aizvakuumē un trīs stundas vāra cirkulārajā vārītājā 55 grādu temperatūrā.

Par Daugmales Jāņa bišu medus saietu

Pagājušā gada augustā notika 1. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saiets, kurā piedalījās 12 populāri un iemīļoti Rīgas restorānu šefpavāri, gatavojot ēdienus ar dažādu medu piedevām. Šogad 2. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saiets uzņēmis vērienīgākus apgriezienus un pulcē 27 populārus Latvijas restorānu šefpavārus. Saiets notiks trijās kārtās 13.,20. un 27. oktobrī, katra no tām veltīta citam medus veidam - meža aveņu, griķu un viršu. Ik kārtā piedalīsies deviņi šefpavāri, kuriem dots uzdevums - ēdiena gatavošanā jāiekļauj ne tikai medus, bet arī "Lielvārdes" alus. Iepazīstinām ar saieta otro kārtu, kurā pavāri gatavo ēdienus ar griķu medu un "Lielvārdes" alu.

Projekts sadarbībā ar:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!