Foto: Shutterstock
Maigi krēmīgais, viegli saldenais rikotas siers pie mums ir atceļojis no Itālijas. "Ricotta" tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "vēlreiz vārīts". To varētu raksturot kā zelta vidusceļu starp biezpienu un krēmsieru, jo rikotas viegli drupanā struktūra nedaudz līdzinās biezpienam, tomēr tā ir treknāka un krēmīgāka, bet tai pat laikā viegla un gaisīga. Uzzini, kā šo gardo sieru vienkārši pagatavot mājas apstākļos.

Rikotai ir neskaitāmi daudz pielietojumu. Šis siers lieliski garšos gan uz svaigi ceptas maizes, gan var siera kūku, keneloni, lazanjas pildījumā. No rikotas vari ātri pagatavot arī gardus desertus. Īpaši labi šis maigais siers sader ar svaigu medu un ogām.

Rikotas pagatavošana

150Minūtes
5Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 lpiens (trekns)240 mlsaldais krējums180 mlpaniņas1 ĒKcitronu sula TKsāls

Sagatavošana

1

Lielā katlā samaisa visas sastāvdaļas un karsē uz nelielas uguns, ik pa laikam apmaisot, līdz vārīšanās temperatūra sasniedz aptuveni 160 grādus.

2

Turpina vārīt, līdz masa sāk atdalīties un veidot biezpiena "pārslas".

3

Bļodā ieklāj marli, izkāš caur to siera masu un, iekarinot to virs bļodas, notecina* lieko šķidrumu. Liek ledusskapī uz aptuveni 2 stundām. Tad iztin no marles un ievieto aizvākojamā plastmasas trauciņā. Šādi rikotu ledusskapī var uzglabāt aptuveni 5 dienas.

*Rikotas struktūra ir atkarīga no notecināšanas ilguma – jo ilgāk to notecina, jo galaprodukts ir sausāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!