Foto: Shutterstock
Izsiet sieru no jogurta? Savirpināt bumbiņās un pagatavot tūlītējas vai ilgspēlējošas uzkodas? Jā! Ķeries klāt! No jogurta pagatavotais austrumu siers labne ir gatavs ieņemt nozīmīgu vietu tavā virtuvē!

Man ir viena mendele – es gribu mājas apstākļos izmēģināt to, ko esmu baudījusi restorānā, atnesusi no veikala vai nogaršojusi ceļojumā. Tas man ir tāds sava veida sports. Vienmēr esmu finišējusi, bet ne vienmēr esmu nolēmusi trasi atkārtot. Ir receptes, ko nolemju neatkārtot, uzticēt tās gatavot citiem vai vienkārši nopirkt veikalā.

Siera bumbas eļļā ir recepte, kas manā viruvē dabūjusi medaļu, goda rakstu un titulu "Atkārtošanas vērts".

Tātad, siera bumbas top no Austrumos populārā labnes siera. Kas tas tāds? Vienkārši runājot – notecināts jogurts ar piedevām. Austrumos ēdiens ir viesmīlības augstākā pakāpe, tur ēdieni tiek servēti vairākās kārtās, bet sākās viss ar mezze – mazām uzkodiņām laika kavēšanai. Tur ir gan pitas maize, gan olīvas – pildītas un nepildītas, dažādu garšu humoss un jogurta siers – labne, kas pasniegts gan savirpināts bumbiņās, gan vienkārši bļodā, tā teikt, smēre pats, cik tīk.

Mans pirmais mēģinājums gatavot šo sieru bija pilns aizdomu un neticības. Tieši kā no jogurta izveidot smukas, akurātas siera bumbiņas, ko vēlāk uzglabāt eļļā? Recepte pieprasīja vismaz trīs dienas jogurtu notecināt– iesiet marlē kā tādu Jāņu sieru, ielikt sietā vai pakārt vēsā vietā un ļaut notecēt.

Pēc trīs dienām no marles autiņiem izcēlu baltu bumbu perfekta plastilīna konsistencē, tādā, kas prasīties prasa, lai no tā saveļ bumbas. Pilnīga maģija! Jogurts bija pārvērties siera masā!

4380Minūtes
9Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1 kggrieķu jogurts100 mlsaldais krējums3 gab.ķiploka daiviņas2 TKsāls500 mlolīveļļa4 gab.rozmarīna zariņi3 gab.timiāna zariņi pēc garšaspaprikas pulveris pēc garšasProvansas garšaugi

Sagatavošana

1

Jogurtu sajauc kopā ar krējumu.

2

Piespiež ķiploku un pieber sāli.

3

Visu samaisa un lej iepriekš sagatavotā, vairākkārtīgi pārlocītā marlē vai kokvilnas drāniņā.

4

Marles stūrus stingri sasien kopā, sainīti liek sietā, bet sietu dziļā bļodā (tā, lai siets nepieskaras bļodas dibenam), savukārt bļodu ledusskapī.

5

Pēc 72 stundām saini atsien un no gatavās masas veido bumbiņas.

Foto: Shutterstock
6


Pēc izvēles bumbiņas apviļā paprikas pulverī un garšaugos. Daļu bumbiņu atstāj neapvārtītas. Bumbiņas liek stikla burkās, pievieno rozmarīna un timiāna zariņus un pārlej ar eļļu.

Foto: Shutterstock
7

Liek uzglabāt ledusskapī, vēlams izlietot nedēļas laikā. No dotā daudzuma sanāk astoņas 200 ml burciņas.

Padomi, kas var noderēt

Jogurta saini var nelikt sietā, bet uzkārt uz koka karotes un ielikt bļodā, tā, lai sainis nepieskaras bļodai.

Ja nevēlies veidot siera bumbas, tad jogurta notecināšanai var veltīt tikai vienu nakti. Tad jogurts būs pārvērties smēriņā, ko viegli uzziest uz maizes.

Pirms pasniegšanas vai bumbu savelšanas labni vari papildināt ar dažādām garšvielām un garšaugiem.

Jo ilgāk tecināsi jogurtu, jo sausāka un stingrāka būs siera masa.

Ar šādu pašu metodi var iegūt arī deserta labnes bumbas, tad ķiploks un sāls jāaizstāj ar medu, citronu un cukuru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!