Foto: Shutterstock

"Garam masala" garšvielu maisījumu droši var saukt par indiešu virtuves pamatu pamatu! Reta būs tā indiešu ēdienu recepte, kurā nav pieminēts šis maisījums. Ar "garam masala" palīdzību var bagātināt gan gaļas, gan dārzeņu un pākšaugu ēdienus!

Pats par sevi saprotams, ka "garam masala" garšvielu maisījumu var nopirkt jau gatavu, bet pašu gatavots, grauzdēts un samalts tomēr ēdienam dos citu smeķi un aromātu. Šim indiešu virtuves maisījumam, kurš pasaulē zināms jau astoņus gadsimtus, ir neskaitāmas versijas. Tam nav vienas noteiktas, virtuves grāpī ieskrāpētas receptes. Indija, kā jau garšvielu lielvalsts, piedāvā daudz un dažādas garšas: pikantas un saldas, sildošas un ilgu pēcgaršu atstājošas.

Foto: Shutterstock

Šī ir viena no "garam masala" receptēm, tā teikt, iedvesmai, jo proporcijas droši var pamainīt, pievienot kādu citu. Maisījumā tikpat labi var būt piecas vai 30 sastāvdaļas, taču ierasti tas ir 8–10 dažādu garšvielu maisījums.

Veikalos var iegādāties arī vienkārši "masala" maisījumu, kā tas atšķiras? "Garam masala" maisījumā garšvielas vispirms tiks apgrauzdētas un tikai tad maltas un maisītas kopā!

Garšvielu malšanai var izmantot arī kafijas dzirnaviņas, bet autentiskāk un smaržīgāk ir pašam ar piestu tās saberzt!

30Minūtes
9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1.5 ĒKkardamona pākstis1 ĒKfenheļa sēklas1 ĒKkumīns1 ĒKkoriandrs1 ĒKmelnie pipargraudi TKčili pārslas TKmalts ingvers1 TKmalts kanēlis TKmalts muskatrieksts

Sagatavošana

1

Visas garšvielas, izņemot jau samaltās, ber uz sausas un seklas cepamās pannas un, ik pa laikam apmaisot, karsē – līdz tās sāk atdot aromātu.

2

Garšvielas izber uz cepamā papīra, lai atdziest.

3

Garšvielas samaļ vai saspiež miezerī.

4

Garšvielas izberž caur sietu.

5

Pievieno jau samaltās garšvielas un pierīvē muskatriekstu.

6

Saber burciņā un stingri aizvāko.

Iegūtais maisījuma apjoms paredzēts, lai bagātinātu apmēram divus kilogramus gaļas, lēcu vai citu sautējumu. Maisījumu ieteicams realizēt mēnesi pēc pagatavošanas.

Kur izmantot pagatavoto "garam masalu"? Jebkurā gaļas ēdienā, kam vēlies piešķirt indiešu virtuves piesitienu, tieši ar tādām pašām sekmēm var to pievienot mērcēm un salātiem. Pat svaigi, sagriezti dārzeņi, kas pārkaisīti ar šo maisījumu, iegūs jaunas garšu nianses!

Ko vēl? Protams, indiešu ēdienos! "Tasty.lv" ir piemeklējis receptes, kur "garam masala" var izpausties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!