Ar sēnēm pildītie tīteņi ir radošs veids, kā likt lietā kāpostus un iegūt debešķīgu maltīti. Viena no tīteņu priekšrocībām – pagatavo ar rezervi un nākamajās ēdienreizēs vien uzsildi, turklāt ar katru sildīšanu tīteņi kļūs aizvien gardāki. Recepti iesaka "Cook.me" pastāvīgā autore Nīna Koula.

Lai gan gatavošana nav sarežģīta, jārēķinās, ka maltītes pagatavošanai būs nepieciešams vairāk laika, tādēļ – sarūpē produktus un gatavo vairāk! Starp citu, tīteņus var arī saldēt un izmantot vēlāk – tādā gadījumā gatavo tikai līdz 7. solim, liec pusfabrikātu saldētavā. Izmantojot saldētos tīteņus, vienkārši pagatavo mērci un turpini gatavošanu.

180Minūtes
13Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
1 gab.liela kāpostgalva50 grīsi50 glēcas1 TKsāls1 gab.lauru lapa2 ĒKolīveļļa400 gsēnes2 gab.šalotes sīpoli50 grīvmaize1 ĒKtomātu pasta400 gkonservēti tomāti dārzeņu buljons pēc garšasmelnie pipari

Sagatavošana

1

Lielā katlā lej ūdeni un liek vārīties. Kad tas sāk burbuļot, katlā liek veselu kāpostgalvu un vāra 10 minūtes. Vārīšanās laikā ik pa laikam kāpostgalvu apgroza, lai tā vienmērīgāk gatavotos. Izceļ kāpostu no katla un atdzesē caurdurī.

2

Atdzisušajam kāpostam ar asu nazi izgriež kacenu un saudzīgi noņem lapas, cenšoties tās nesaplēst. Ideālajā gadījumā no kāpostgalvas iegūsi vismaz 10 tīteņiem derīgas lapas.

3

Sēnes sagriež un noliek malā.

4

Nelielā katliņā lej ūdeni, pievieno šķipsniņu sāls, lauru lapu, rīsus un lēcas. Nosedz kastroli ar vāku un uz lēnas uguns vāra aptuveni 35-40 minūtes, līdz rīsi un lēcas ir gatavi.

5

Pannā uzkarsē pāris ēdamkarotes olīveļļas un apcep sagrieztās sēnes. Tās karsē 13-15 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Kad sēnes cepušās apmēram 10 minūtes, pievieno sakapātus šalotes sīpolus un visu apcep.
Ceptās sēnes liek blenderī, pievieno rīvmaizi, 1 tējkaroti tomātu pastas, pustējkaroti sāls. Visu sablendē viendabīgā masā.

6

Gatavo sēņu masu iemaisa atdzesētos rīsos un lēcās. Pievieno maltus melnos piparus pēc garšas un visu samaisa.

7

Lai pagatavotu tomātu mērci, atlikušo tomātu pastu liek pannā, kurā tika ceptas sēnes. Pievieno konservētos tomātus, šķipsnu sāls un nedaudz maltu melno piparu. Visu samaisa un karsē pāris minūtes.

8

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Lielu cepamtrauku viegli ietauko ar eļļu un izklāj ar 3-4 kāpostlapām (te droši var izmantot tās lapas, kas ieplīsušas un tīteņiem nederēs).

9

Ķeras pie tīšanas. Vienā kāpostlapas malā liek aptuveni 50 gramus pildījuma. Sānu malas pārloka pildījumam un sarullē tīteni.

10

Gatavos tīteņus kārto cepamtraukā, savienojuma malu liekot uz leju.
Pārlej tīteņiem sagatavoto mērci – tai jāpārklāj tīteņi, taču tiem nevajadzētu peldēt mērcē. Ja šķiet, ka mērces par maz, pielej cepamtraukā nedaudz dārzeņu buljona.

11

Cep 40-50 minūtes, līdz tīteņiem izveidojusies zeltaini brūna un nedaudz kraukšķīga garoziņa.

Pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas.
Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!