Foto: Shutterstock
Svētku reizē vai kādā lēnā svētdienā var izcept atraktīvo un glīto kārtaino gaļas kukulīti. To pasniedz ar zaļajiem salātiem un mērci.
90Minūtes
20Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
GAĻAS KĀRTAI:750 gmalta liellopa gaļa1 ĒKolīveļļa1 liels sīpols3 ķiploka daiviņas100 gsaldēti zaļie zirnīši1 ola150 mlrīvmaize50 mltomātu mērce50 mlbarbekjū mērce2 ĒKkapāti pētersīļi pēc garšassāls pēc garšasmelnie pipari KARTUPEĻU KĀRTAI:750 gmizoti kartupeļi50 gsviests50 mlpiens50 gsiers (kūstošs) pēc garšassāls pēc garšasmelnie pipari

Sagatavošana

1

Liek karsēties cepeškrāsni uz 160ºC. Sagatavo lielo kēksa formu, to ietaukojot un izklājot ar cepamo papīru tā, lai papīrs būtu augstāk par formas malā, tādējādi gaļas kukulīti pēc tam būs vieglāk izņemt.

2

Smalki sagriež sīpolu un ķiploku. Uz vidējas uguns sakarsē pannu ar olīveļļu un apcep sīpolus, līdz tie caurspīdīgi, pievieno ķiploku un karsē vēl apmēram 1 minūti. Pannu noņem no uguns un ļauj dzesēties apmēram 10 minūtes. Tikmēr sakapā pētersīļus.

3

Lielā bļodā samaisa maltās gaļas masu, samaisot kopā malto gaļu, zirnīšus, apceptos sīpolus un ķiplokus, tomātu mērci, barbekjū mērci, olu, rīvmaizi un smalki sagrieztos pētersīļus. Visu labi izmaisa un pēc garšas pievieno sāli un melnos piparus. Gaļas masu liek sagatavotajā formā, to ar karotes apakšu cieši piespiežot un nolīdzinot virsmu.

4

Liek gaļu cepeškrāsnī un cep apmēram 25 minūtes, līdz gaļa sāk brūnēt.

5

Tikmēr gatavo kartupeļu biezputru. Nomizo kartupeļus un sagriež nelielos gabaliņos. Katliņā uzvāra sālsūdeni un vāra kartupeļus mīkstus, apmēram 10 minūtes. Tikmēr sasilda pienu, sarīvē sieru. Gatavos kartupeļus nokāš, liek katliņu atpakaļ uz uguns, pievieno sviestu (apmēram 10 gramus noglabājot) un pienu, samīca kartupeļus biezputrā, iemaisa sieru. Pieber nedaudz svaigi maltus melnos piparus, pagaršo sāli.

6

No krāsns izņem gaļu, karstuma intensitāti paaugstina līdz 180ºC. Uz apceptās gaļas liek kartupeļu biezeni, virsmu nolīdzina, pa virsu kārto sviesta piciņas. Pannu liek cepeškrāsnī un cep 20 - 25 minūtes, līdz kartupeļi zeltojas. Ļauj gaļas kukulītim atpūsties karstajā pannā apmēram 10 minūtes. Aiz papīra "ausīm" izceļ gaļas kukulīti, iztin no papīra, griež šķēlēs un kārto porcijas. Pasniedz ar salātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!