Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Kaut šķiet, ka kartupeļu biezenis ir pavisam ikdienišķs ēdiens, papildinot to ar koši zaļiem un kraukšķīgiem blanšētu brokoļu gabaliņiem un sauju koši sārtu dzērveņu, krēmīgā putra būs izcila piedeva svētku cepetim.
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

3 kgkartupeļi2 ĒKsviests300 mlpiens pēc garšassāls1 TKtimiāns1 brokolis dzērvenes dekoram

Sagatavošana

1

Kartupeļus nomizo, sagriež mazākos gabaliņos, liek katlā, pārlej ar ūdeni un vāra tik ilgi, līdz tie, iedurot nazi, slīd no tā nost un ir mīksti.

2

Pa to laiku brokolim atdala rozetes. Katliņā uzkarsē ūdeni, kam pievieno šķipsnu sāls. Kad ūdens ir verdošs, liek katliņā brokoļa rozetes un vāra 3 minūtes. Tad nokāš un strauji atdzesē, ieliekot brokoļus pēc iespējas aukstākā ūdenī, lai tie saglabātu krāsu un kraukšķīgumu. Ūdeni nolej, brokoļus sadala mazākos gabaliņos.

3

Citā nelielā katliņā lej pienu, pievieno sviestu un uzsilda, ik pa laikam apmaisot, līdz sviests ir izkusis. Noņem katliņu no plīts.

4

Padoms: ja nevēlies, lai krēmīgajā kartupeļu biezputrā būtu manāmas timiāna lapiņas, iemērc timiāna zariņu siltajā pienā, lai piens līdz brīdim, kad tas būs jāpievieno kartupeļiem, piesūktos ar timiāna aromātu.

5

Kartupeļus nokāš, iepriekš nolejot un atstājot kādu krūzīti kartupeļu vārāmā ūdens, jo tas vēlāk var noderēt. Pievieno kartupeļiem sāki un timiānu.

6

Kartupeļus kārtīgi samīca, tad pakāpeniski pievieno uzsildīto pienu ar sviestu un ar kartupeļu stampiņu turpina kult biezputru, līdz tā kļuvusi viendabīga. Ja šķiet, ka putra ir pārāk sausa, bet viss piens jau izmantots, pievieno un iekuļ biezenī iepriekš kartupeļiem nolieto šķidrumu, līdz iegūta vēlamās konsistences putra.

7

Brokoļus var pēc vēlmes gan iemaisīt kartupeļu biezenī, gan dekorēt ar gabaliņiem biezeni, liekot tos virs putras servējamā traukā. Atliks vien kompozīciju papildināt ar pāris dzērveņogām, un kartupeļu biezenis svētkiem būs gatavs pasniegšanai.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!