Foto: DELFI
Lielākais darbs – atrast īsto mežu, kur sēnes aug. Bet pēc garākas pastaigas svaigā gaisā var iepriecināt saimi ar sātīgu kartupeļu sacepumu. Nesezonā šim nolūkam derēs arī saldētas sēnes.
90Minūtes
8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
1 kgkartupeļi50 gsviests200 mlsaldais krējums400 mlpiens1 ĒKmilti2 saujassēnes1 sīpols pēc garšassāls, pipari

Sagatavošana

1

Gatavo mērci: Pannā izkausē apmēram 3 ēdamkarotes sviesta un uz lēnas uguns šajā sviestā sautē smalki sagrieztus sīpolus – līdz tie ir kļuvuši caurspīdīgi (aptuveni 5 minūtes).

2

Pievieno pannas saturam miltus, turpinot karsēt, samaisa, tad pielej saldo krējumu un pienu, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Maisot karsē, līdz mērce sabiezē. Jāuzmanās, lai liesma nav pārāk karsta un mērce nepiedeg.

3

Kad mērce sabiezējusi, noņem pannu no uguns.

4

Kartupeļus nomizo un sagriež plānās ripiņās.

5

Cepamtrauku iesmērē ar sviestu, kurā izkārto pusi kartupeļu ripiņu. Pārlej ar pusi mērces un pārber ar sēnēm – var izmantot ceptas bekas un gailenes, arī šampinjoni derēs, ja nav gadījies labs sēņošanas pārgājiens. Šajā reizē mēs izmantojām iepriekš uzvārītas un pēc tam sīkāk sagrieztas bērzlapes.

6

Virs sēnēm kārto atlikušos kartupeļus un pārlej ar atlikušo mērci. Ja palicis vēl nedaudz sēņu, tās var pārkaisīt.

7

Pārsedz cepamtrauku ar foliju, liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un cep 180 grādos apmēram 40 minūtes.

8

Kad šis laiks pagājis, foliju noņem un turpina cept vēl aptuveni tikpat ilgu laiku, līdz kartupeļi ir mīksti un apvilkušies ar kraukšķīgu garoziņu. Ja kādā mirklī šķiet, ka virskārta ir par sausu, var uzlikt dažas sviesta piciņas (tuvāk cepšanās laika beigām).

9

Bauda ar dārzeņu salātiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!