Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Iekonservēta vasara burciņā – gards ievārījums no kazenēm un bumbieriem. Ievārījums būs vienmērīgas konsistences un patīkami sabiezēs, pateicoties ievārījuma cukuram, kurā ir pektīns. To pēc pagatavošanas var likt ne tikai uz pankūkām un brokastu grauzdiņiem, bet arī smērēt uz kūkām un gatavot mērces pie putna vai liellopa gaļas.
5Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 citrona sula1 kgkazenes1 kgbumbieri (nomizoti, iztīrīti un sagriezti gabaliņos)1 kgievārījuma cukurs virtuves termometrs

Sagatavošana

1

Lielā katlā lej svaigi spiestu citronu sulu un pievieno kazenes un bumbiera gabaliņus.

2

Katlu liek uz plīts, kas iestatīta uz nelielas uguns. Ievārījumu maisot vāra, līdz no ogām un augļiem izdalās sula.

3

Palielina plīts liesmu līdz mērenai un ļauj ievārījumam sākt burbuļot. Pēc tam plīts liesmu atkal samazina un ievārījumu vāra aptuveni 30–45 minūtes, ik pa laikam samaisot.

4

Kad bumbieri ievārījumā ir ļoti mīksti, katlu ņem nost no plīts.

5

Bumbierus saspaida, bet ievārījumu izspiež caur sietu, lai veidotos vienmērīga masa un atbrīvotos no sēkliņām, kas ir kazenēs.

6

Kazeņu un bumbieru biezeni lej atpakaļ tīrā, lielā katlā un pievieno cukuru. Katlu liek uz mazas uguns un ievārījumu maisa, līdz cukurs izkusis.

7

Ievārījuma masai ļauj sākt burbuļot, bet pēc tam vāra 5–10 minūtes. Ja izmanto termometru, tad to beidz vārīt, kad ievārījums sasniedzis 105oC karstumu.

8

Katlu ņem nost no plīts un pārbauda, vai ievārījums ir sasniedzis sabiezēšanas stadiju.

9

To dara šādi – nelielu daudzumu ievārījuma uzliek uz auksta šķīvja. To atstāj tā uz pāris minūtēm, bet pēc tam ar pirkstu patausta. Ja ievārījumam veidojas rieviņas, kas raksturīgas želejai, tad tas ir gatavs. Ja nē, tad ievārījumu nepieciešams vēl kādu brīdi vārīt.

10

Ievārījumu atstāj katlā atdzist aptuveni 20–30 minūtes. Pēc tam to liek siltās, sterilizētās burciņās.

11

Kad tas izdarīts, uz burciņu virspuses klāj sviestpapīru un atstāj ievārījumu atdzist. Tikai pēc tam burciņas stingri noslēdz ar vāciņiem.

12

Ievārījumu glabā vēsā, tumšā un sausā vietā pat pusgadu. Pēc burciņas atvēršanas ievārījumu glabā ledusskapī.

Labu apetīti!

Padoms: kazeņu vietā ievārījumam var izmantot arī upenes vai aronijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!