Foto: Shutterstock
Ķiršu vīns - kad ķiršu raža padevusies.
4Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

5 kgķirši4 lūdens kgcukurs vīna ieraugs, pēc nepieciešamības

Sagatavošana

1

Lai pagatavotu vīnu no ķiršiem (20 l balonā), no tiem iztecina sulu caur tvaicējamo katlu, sulu atšķaida ar ūdeni, kurā izšķīdināti 2 kg cukura, pievieno vīna ieraugu. Tad noslēdz balonu ar korķi, kam ir caurulīte gāzu novadīšanai kādā ūdens trauciņā vai arī uzliek gumijas cimdu (vienā pirkstā izdur caurumiņu ar adatiņu). Sulu balonā lej ar tādu aprēķinu, lai paliktu brīva vieta, kur vīnam rūgstot izplesties

2

Vīns jāraudzē siltumā, rūgšanas procesa sākumā 20 grādu temperatūrā, vēlāk – 12-15 grādos. Vīns rūgšanas procesam jānotiek lēni, jo, ja vīns rūgst par strauju, tas ir negaršīgs. Lai pārliecinātos par to, ka vīns ir norūdzis, var uzmanīgi pakustināt vīna balonu – ja ūdens trauciņā burbuļu nav, tad vīns ir gatavs. Uz šo brīdi var būt jāgaida pat 3, 6 un vairāk mēneši.

3

Gatavais vīns uzmanīgi jānolej no nogulsnēm, kas radušās balona apakšā, un jānostādina. Pēc aptuveni divām nedēļām vīns būs jau pietiekami nostādināts un dzidrs, tad to pilda pudelēs.

4

Vīnu var gatavot arī bez ierauga. Ja sulu tvaicē, tad liek vīna ieraugu, ja netvaicē, tad vīna ieraugu nevajag. Vien jārēķinās, ka izmantojot vīna ieraugu, vīns norūgst 1 - 1.5 mēnešus ātrāk un balona apakšā neveidojas duļķes.

Iesūtīja: Jolla

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!