Foto: Shutterstock
Viens no pasaulē pazīstamākajiem malaiziešu ēdieniem ir "nasi lemak", ko raksturo aromātiski, saldeni kokosriekstu pienā vārīti rīsi, pasniegti ar asu čili un anšovu mērci, ceptām sardīnēm un zemesriekstiem, cieti vārītu olu un svaigām gurķa šķēlītēm. Ja arī nespēsi sakomplektēt īsti autentisku "nasi lemak", tomēr burvīgā rīsu garša ir tā vērta, lai izmēģinātu kokosriekstu pienā vārītus rīsus.

Vārīto rīsu autentiskas smaržas iegūsanai ir nepieciešamas aromātiskās pandāna lapas, kuru iegūšana varētu būt problemātiska, tomēr pārējās eksotiskās sastāvdaļas būs vieglāk atrast arī mūsu veikalos. Rīsu vārīšanu bez pandāna lapām varētu salīdzināt kā kūkas cepšanu bez vaniļas. Ja nu kādam laimējas šādas lapas iegūt, tās satin nelielās paciņās un pievieno rīsiem vārīšanas laikā. Arī gatavo ēdienu beigās pasniedz uz svaigas pandāna lapas.

Malaizieši čili mērcei pievieno ceptus kaltētus anšovus. Kaltētos anšovus varētu aizstāt ar jebkurām Latvijā pieejamām nelielām kaltētām zivtiņām. Pirms cepšanas zivtiņas kārtīgi izmērcē un noskalo, nosusina un izcep eļļā kraukšķīgas. Bet kaltētos anšovus varētu aizstāt arī ar Latvijā pieejamiem anšoviem eļļā, tādējādi iegūstot autentiskāku garšas buķeti.

Gatavojot piedevas, pašmāju variantā ceptās sardīnes varētu aizstāt ar eļļā ceptām nelielām reņģītēm vai sairām. Vēl ir jāizvāra ola, jāapgrauzdē zemesrieksti, jāsagriež svaigs gurķis šķēlēs un jāpagatavo "nasi lemak" galvenās sastāvdaļas - kokosriekstu pienā vārīti rīsi un čili mērce.

17Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 2
RĪSIEM:250 mlrīsi3 pandāna lapas1 kokosriekstu piena mazā bundžiņa pēc garšassāls ūdens ČILI MĒRCEI:10 čili pipari (kaltēti)4 Šalotes sīpoli1 ķiploka daiviņa1 TKzivju mērce1 mandarīns sarkanais sīpols1 ĒKeļļa200 mlkaltētas zivis (ceptas)1 ĒKcukurs pēc garšassojas mērce

Sagatavošana

1

Vāra rīsus kā parasti, ņemot vienu daļu rīsus, divas daļas šķidrumu, sajaucot kokosriekstu pienu ar ūdeni un pievienojot nedaudz sāli.

2

Blenderī vai kafijas dzirnaviņās smalki samaļ kaltētos čili, pēc tam čili pulveri pievieno blenderī maltiem Šalotes sīpoliem un ķiplokam, kuriem pievienota zivju mērce.

3

Mandarīnam izspiež sulu, noglabā. Sagriež gredzenos sarkano sīpolu.

4

Uzkarsē pannu ar eļļu, kurā apcep čili un Šalotes sīpolu pastu, līdz tā sāk smaržot, pievieno sarkanos sīpolus, izmaisa un turpina cept apmēram vienu minūti.

5

Pievieno iepriekš apceptās kaltētās zivtiņas, mandarīnu sulu, cukuru un labi izmaisa.

6

Turpina karsēt, līdz čili mērce ir sabiezējusi. Pēc garšas pievieno sojas mērci, izmaisa.

7

Ja izmanto anšovus eļļā, tad tos uz pannas liek pašus pirmos - cepoties tie izkusīs kā sviests, aromatizējot karsto eļļu pannā.

8

Pasniedz rīsus, klāt liekot karoti čili mērces, ceptas zivtiņas, cieti vārītu olu, grauzdētus zemesriekstus un svaiga gurķa šķēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!