Foto: Shutterstock
Pretrunīgi vērtēti, bet tomēr jau vairākus gadus kļuvuši par modes lietu visā pasaulē – vieni tos dievina, kamēr citi rauc degunu, jo nav raduši pie rūgstoši asās garšas un aromāta. Jā, runa ir par kimči – specifisku korejiešu ēdienu ar ļoti senu kulināro vēsturi. Būtībā tie ir latvieša vēderam tik ierasto skābēto kāpostu līdzinieki, protams, ar austrumnieciskiem akcentiem: ķimeņu, dzērveņu un burkānu vietā nāk čili pipari, ingvers, zivju mērce un ķiploki.

Vislabāk svaigi fermentētie kimči garšo pēc divām nedēļām. Tos var izmantot gan kā salātus pie dažādiem siltajiem ēdieniem, gan pildīt lavašā, burgeros, ar marinētajiem kāpostiem aizstājot salātlapas. Tāpat kimči var pievienot dažādām zupām un sautējumiem.

Pavisam īsais stāsts par kimči gatavošanu: plucinātas Ķīnas kāposta lapas uz nakti iemērc sālsūdenī. Nākamajā dienā lieko šķidrumu nospiež, kāpostos iemaisa sarkano piparu pastu. Kāpostus liek burciņās un noliek malā, ļaujot fermentēties trīs dienas. Tikai pēc tam pārvieto topošos kimči ledusskapī, kur lēnām garšas atraisīsies apmēram divas nedēļas.

Bet nu – pie darba! Turpinājumā: portāla "Cook.me" pastāvīgās autores, veselīga dzīvesveida entuziastes Betānijas Limas recepte, kura nākusi no viņas ģimenes pūra.

10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

900 gĶīnas kāposts30 gsāls250 gdaikons jeb baltais redīss1 saujasīpolloki1 ĒKkapāts, svaigs ingvers6 gab.ķiploka daiviņas1 gab.šalotes sīpols6 ĒKčili pārslas2 ĒKzivju mērce2 TKcukurs

Sagatavošana

1

Ķīnas kāposta lapas sagriež palielu kumosu izmēra taisnstūros. Ja kacens ir cietāks, to neizmanto.

2

Kāpostus liek bļodā, pieber sāli un pārlej ar aukstu ūdeni. Atstāj sālīties istabas temperatūrā uz 6-8 stundām, bet vēl labāk – uz visu nakti.

3

Kad šis laiks pagājis, nolej sālsūdeni citā traukā (tas noderēs vēlāk), nosusina kāpostus un liek atpakaļ bļodā.

4

Pievieno salmiņos sagrieztu balto redīsu un sakapātus lokus.

5

Gatavo piparu pastu: visas sastāvdaļas liek blendera krūzē un blendē, līdz izveidojas viendabīga, bieza pasta.

6

Piparu pastu pievieno kāpostiem un redīsiem, visu kārtīgi samaisa, lai pasta klātu visus kāpostus. Tā kā piparu maisījums ir ļoti ass, maisot ar rokām, noteikti iesakām izmantot gumijas cimdus!

Foto: Shutterstock
7

Sagatavoto masu liek tīrās, sterilizētās burkās, atstājot 3-5 cm brīvu vietu. Kāpostus pieplacina, ja virs kāpostiem nav šķidruma, pielej malā atlikto sālsūdeni. Burkas pārklāj ar vākiem, bet neaizskrūvē. Liek traukus lielākā cepamtraukā vai lēzenā bļodā, lai gadījumā, ja fermentējoties marināde plūst pāri malām, tā nesasmērētu plauktu.

8

Atstāj burkas tumšā, vēsā vietā fermentēties uz trīs dienām. Vēlams laiku pa laikam kāpostus burkā pieblīvēt, jo rūgšanas procesā tie ceļas uz augšu.

9

Pēc trīs dienām pārbauda, vai fermentācija notiek. To dara, uzsitot pa burciņu un vērojot, vai marinādē parādās burbulīši. Ja tā notiek, kimči ir gatavi pārcelties uz ledusskapi, kur fermentācija turpināsies, bet nu jau lēnāk.

10

Pirms lietošanas uzturā kimči vēl jānostāvās ledusskapī divas nedēļas. Pēcāk tas var glabāties mēnešiem ilgi, ja vien marināde pilnībā sedz kāpostus.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!