Kraukšķīgi marinētie kāposti kimči – kā pagatavot mājās
Foto: Shutterstock
5.0000 1
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
900 g
900 g Ķīnas kāposts
Ķīnas kāposts
30 g
30 g sāls
sāls
250 g
250 g daikons jeb baltais redīss
daikons jeb baltais redīss
1 sauja
1 sauja sīpolloki
sīpolloki
Piparu pastai:
1 ĒK
1 ĒK kapāts, svaigs ingvers
kapāts, svaigs ingvers
6 gab.
6 gab. ķiploka daiviņas
ķiploka daiviņas
1 gab.
1 gab. šalotes sīpols
šalotes sīpols
6 ĒK
6 ĒK čili pārslas
čili pārslas
2 ĒK
2 ĒK zivju mērce
zivju mērce
2 TK
2 TK cukurs
cukurs
  • Ass un pikants ēdiens
  • Ēdieni vegāniem
  • Ēdieni veģetāriešiem
  • Dārzeņu un sēņu uzkodas
  • Ikdienas maltītei
  • Korejiešu nacionālā virtuve
  • Pretrunīgi vērtēti, bet tomēr jau vairākus gadus kļuvuši par modes lietu visā pasaulē – vieni tos dievina, kamēr citi rauc degunu, jo nav raduši pie rūgstoši asās garšas un aromāta. Jā, runa ir par kimči – specifisku korejiešu ēdienu ar ļoti senu kulināro vēsturi. Būtībā tie ir latvieša vēderam tik ierasto skābēto kāpostu līdzinieki, protams, ar austrumnieciskiem akcentiem: ķimeņu, dzērveņu un burkānu vietā nāk čili pipari, ingvers, zivju mērce un ķiploki.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Vislabāk svaigi fermentētie kimči garšo pēc divām nedēļām. Tos var izmantot gan kā salātus pie dažādiem siltajiem ēdieniem, gan pildīt lavašā, burgeros, ar marinētajiem kāpostiem aizstājot salātlapas. Tāpat kimči var pievienot dažādām zupām un sautējumiem.

    Pavisam īsais stāsts par kimči gatavošanu: plucinātas Ķīnas kāposta lapas uz nakti iemērc sālsūdenī. Nākamajā dienā lieko šķidrumu nospiež, kāpostos iemaisa sarkano piparu pastu. Kāpostus liek burciņās un noliek malā, ļaujot fermentēties trīs dienas. Tikai pēc tam pārvieto topošos kimči ledusskapī, kur lēnām garšas atraisīsies apmēram divas nedēļas.

    Bet nu – pie darba! Turpinājumā: portāla "Cook.me" pastāvīgās autores, veselīga dzīvesveida entuziastes Betānijas Limas recepte, kura nākusi no viņas ģimenes pūra.

    Ķīnas kāposta lapas sagriež palielu kumosu izmēra taisnstūros. Ja kacens ir cietāks, to neizmanto.

    Kāpostus liek bļodā, pieber sāli un pārlej ar aukstu ūdeni. Atstāj sālīties istabas temperatūrā uz 6-8 stundām, bet vēl labāk – uz visu nakti.

    Kad šis laiks pagājis, nolej sālsūdeni citā traukā (tas noderēs vēlāk), nosusina kāpostus un liek atpakaļ bļodā.

    Pievieno salmiņos sagrieztu balto redīsu un sakapātus lokus.

    Gatavo piparu pastu: visas sastāvdaļas liek blendera krūzē un blendē, līdz izveidojas viendabīga, bieza pasta.

    Piparu pastu pievieno kāpostiem un redīsiem, visu kārtīgi samaisa, lai pasta klātu visus kāpostus. Tā kā piparu maisījums ir ļoti ass, maisot ar rokām, noteikti iesakām izmantot gumijas cimdus!

    Kraukšķīgi marinētie kāposti kimči – kā pagatavot mājās
    Foto: Shutterstock

    Sagatavoto masu liek tīrās, sterilizētās burkās, atstājot 3-5 cm brīvu vietu. Kāpostus pieplacina, ja virs kāpostiem nav šķidruma, pielej malā atlikto sālsūdeni. Burkas pārklāj ar vākiem, bet neaizskrūvē. Liek traukus lielākā cepamtraukā vai lēzenā bļodā, lai gadījumā, ja fermentējoties marināde plūst pāri malām, tā nesasmērētu plauktu.

    Atstāj burkas tumšā, vēsā vietā fermentēties uz trīs dienām. Vēlams laiku pa laikam kāpostus burkā pieblīvēt, jo rūgšanas procesā tie ceļas uz augšu.

    Pēc trīs dienām pārbauda, vai fermentācija notiek. To dara, uzsitot pa burciņu un vērojot, vai marinādē parādās burbulīši. Ja tā notiek, kimči ir gatavi pārcelties uz ledusskapi, kur fermentācija turpināsies, bet nu jau lēnāk.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Pirms lietošanas uzturā kimči vēl jānostāvās ledusskapī divas nedēļas. Pēcāk tas var glabāties mēnešiem ilgi, ja vien marināde pilnībā sedz kāpostus.

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form