Foto: Shutterstock
Sparģeļu laika krēmīgais, sātīgais un vienlaikus – vieglais gardums, ko var baudīt gan siltu, gan aukstu: sparģeļu kišs. Kišu burvīgums slēpjas tajā, ka tos var pildīt, ar ko vien iepatīkas. Arī ar sparģeļu kišu var eksperimentēt, liekot klāt sēnes, spinātus, kazas sieru, gabaliņos sagrieztu bekonu... Kā vien garšas kārpiņām tīk! Taču sparģeļu delikāto garšu vislabāk izbaudīt ar kaut ko tikpat maigu, tādu kā rikotas siers.
120Minūtes
16Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

PAMATNEI:300 gmilti150 gsviests1 gab.ola1 gab.olas dzeltenums1 ĒKeļļa1 šķipsnasāls100 gūdens PILDĪJUMAM:500 grikotas siers450 gsparģeļi2 gab.olas1 gab.olas baltums5 ĒKsaldais krējums1 šķipsnasāls0.5 TKmalts muskatkrieksts

Sagatavošana

1

Sparģeļus vāra 3 minūtes, pēc tam ieliek ledusaukstā ūdenī.

2

Pagatavo mīklu. Iesijā bļodā miltus, pieber sāli, pieliek klāt gabaliņos sagrieztu sviestu istabas temperatūrā, piesit olu, pieliek vēl vienas olas dzeltenumu, pieliek karoti eļļas. Visu samīca, pamazām pielejot ūdeni. Mīklai beigās jābūt plastiskai, viendabīgai. Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un uz stundu noliek vēsumā.

3

Gatavo kiša pildījumu. Rikotas sieram pieber sāli un piparus, muskatriekstu, piesilt klāt divas olas un pāri palikušās olas baltumu, pielej saldo krējumu un visu kārtīgi samaisa, nedaudz pakuļot.

4

Sparģeļus sagriež nelielos gabaliņos un pievieno pildījumam, atstājot dažus nesagrieztus, ko uzlikt virspusē.

5

Ieplāj ar sviestu ietaukotā veidnē mīklu (mīklas daudzums labi der 28-30 cm diametra veidnei). Mīklai uzklāj cepampapīru, uzber uz tā pupiņas vai citu cepamu smagumu, lai mīkla neuzpūstos. Cep mīklas pamatni 170 grādu temperatūrā 10 minūtes.

6

Noņem no mīklas virspuses cepampapīru ar pupiņām. Liek mīklas formā kiša pildījumu, virskārtā izkārto nesagrieztos sparģeļus. Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 35 minūtes.

Pasniedz siltu, bet tikpat gards arī auksts. Parasti apēdas, pirms atdzisis. Lai gards sparģeļu laiks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!