Foto: DELFI
Ķirbis ir šīs sezonas zelts, kas jāizmanto visā godībā, arī kūku cepšanā. Galvoju, ka šis pīrāgs garšos pat ķirbju skeptiķiem!
70Minūtes
15Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

PAMATNEI:100 gauzu milti150 gkviešu milti šķipsnasāls2.5 ĒKcukurs120 gauksts sviests2 olu dzeltenumi2 ĒKauksts piens vai ūdens PILDĪJUMAM:500 gķirbju biezenis3 olas200 giebiezināts piens ar cukuru1 TKmalts kanēlis naža galsingvera pulveris naža galsrīvēts muskatrieksts

Sagatavošana

1

Ja nav jau gatava ķirbju biezeņa, vispirms gatavo to, lai tas pagūst atdzist. Nomizo un gabaliņos sagriež aptuveni 700-800 g ķirbja. Liek katliņā, aplej ar šļuku ūdens un ļauj sautēties, līdz ķirbis kļuvis mīksts. Tad ķirbi sablendē viendabīgā konsistencē un ļauj tam atdzist. Kūkas cepšanai pietiks ar 500 g ķirbju biezeņa – ja paliek pāri, liec saldētavā.

2

Gatavo mīklu. Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas – miltus, cukuru, sāli un ar dakšiņu rūpīgi samaisa. Ja nav auzu miltu, var blenderī samalt auzu pārslas – šajā gadījumā darīju tieši tā un pamatnē bija jūtami kraukšķīgi auzu pārslu gabaliņi, taču var izmantot arī citus miltus, piemēram, mandeļu.

3

Sausajām sastāvdaļām pievieno sarīvētu vai gabaliņos sagrieztu sviestu. Ar pirkstiem veido drupačas, tās apviļājot miltos. Šis process jādara veikli, lai sviests nesāk kust. Kad drupačas izveidotas aptuveni vienāda lieluma gabalos, pievieno olu dzeltenumus, šķidrumu un ar delnu mīca mīklu viendabīgā mīklā, saveļot to bumbā. Ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz 20 minūtēm.

4

Kamēr mīkla "atpūšas", sagatavo pildījumu. Ķirbju biezenim pievieno iebiezināto pienu (saldummīļi var liet klāt vairāk), pa vienai iemaisa olas un pieber garšvielas. Maisa sanāks pašķidra.

5

Mīklu ieklāj ietaukotā tartes formā (26-28 cm diametra) un izlīdzina vienmērīgā biezumā arī gar malām. Mīklu sadursta ar dakšiņu, lai cepoties tā nepūšas, un liek uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos. Cep 10-15 minūtes, līdz mīkla vēl ir bāla, bet ne jēla.

6

Izņem tartes formu ar mīklu, uzlej tai ķirbja masu un šauj atpakaļ krāsnī, ļaujot pīrāgam cepties aptuveni 30-35 minūtes. Atkarībā no veidnes lieluma cepšanas ilgums var atšķirties, taču galvenais, lai vidus nav jēls un pie pirkstiem nepielīp pildījums.

Ķirbju pīrāgs ļoti labi garšo pats par sevi, bet pati pilnība būs, ja to pasniegsi ar putukrējuma garnējumu vai saldējuma bumbu. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!