Krēmīgs ķirbju pīrāgs ar iebiezināto pienu
Foto: DELFI
2.0000 9
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
pamatnei:
100 g
100 g auzu milti
auzu milti
150 g
150 g kviešu milti
kviešu milti
šķipsna
šķipsna sāls
sāls
2-3 ĒK
2-3 ĒK cukurs
cukurs
120 g
120 g auksts sviests
auksts sviests
2
2 olu dzeltenumi
olu dzeltenumi
2 ĒK
2 ĒK auksts piens vai ūdens
auksts piens vai ūdens
pildījumam:
500 g
500 g ķirbju biezenis
ķirbju biezenis
3
3 olas
olas
200 g
200 g iebiezināts piens ar cukuru
iebiezināts piens ar cukuru
1 TK
1 TK malts kanēlis
malts kanēlis
naža gals
naža gals ingvera pulveris
ingvera pulveris
naža gals
naža gals rīvēts muskatrieksts
rīvēts muskatrieksts
  • Mārtiņdienas cienasts
  • Tortes un kūkas
  • Pasaules Virtuve
  • Ķirbis ir šīs sezonas zelts, kas jāizmanto visā godībā, arī kūku cepšanā. Galvoju, ka šis pīrāgs garšos pat ķirbju skeptiķiem!

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Ja nav jau gatava ķirbju biezeņa, vispirms gatavo to, lai tas pagūst atdzist. Nomizo un gabaliņos sagriež aptuveni 700-800 g ķirbja. Liek katliņā, aplej ar šļuku ūdens un ļauj sautēties, līdz ķirbis kļuvis mīksts. Tad ķirbi sablendē viendabīgā konsistencē un ļauj tam atdzist. Kūkas cepšanai pietiks ar 500 g ķirbju biezeņa – ja paliek pāri, liec saldētavā.

    Gatavo mīklu. Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas – miltus, cukuru, sāli un ar dakšiņu rūpīgi samaisa. Ja nav auzu miltu, var blenderī samalt auzu pārslas – šajā gadījumā darīju tieši tā un pamatnē bija jūtami kraukšķīgi auzu pārslu gabaliņi, taču var izmantot arī citus miltus, piemēram, mandeļu.

    Sausajām sastāvdaļām pievieno sarīvētu vai gabaliņos sagrieztu sviestu. Ar pirkstiem veido drupačas, tās apviļājot miltos. Šis process jādara veikli, lai sviests nesāk kust. Kad drupačas izveidotas aptuveni vienāda lieluma gabalos, pievieno olu dzeltenumus, šķidrumu un ar delnu mīca mīklu viendabīgā mīklā, saveļot to bumbā. Ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz 20 minūtēm.

    Kamēr mīkla "atpūšas", sagatavo pildījumu. Ķirbju biezenim pievieno iebiezināto pienu (saldummīļi var liet klāt vairāk), pa vienai iemaisa olas un pieber garšvielas. Maisa sanāks pašķidra.

    Mīklu ieklāj ietaukotā tartes formā (26-28 cm diametra) un izlīdzina vienmērīgā biezumā arī gar malām. Mīklu sadursta ar dakšiņu, lai cepoties tā nepūšas, un liek uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos. Cep 10-15 minūtes, līdz mīkla vēl ir bāla, bet ne jēla.

    Izņem tartes formu ar mīklu, uzlej tai ķirbja masu un šauj atpakaļ krāsnī, ļaujot pīrāgam cepties aptuveni 30-35 minūtes. Atkarībā no veidnes lieluma cepšanas ilgums var atšķirties, taču galvenais, lai vidus nav jēls un pie pirkstiem nepielīp pildījums.

    Ķirbju pīrāgs ļoti labi garšo pats par sevi, bet pati pilnība būs, ja to pasniegsi ar putukrējuma garnējumu vai saldējuma bumbu. Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form