Foto: Shutterstock
Šogad plaši tiks atzīmēta Anglijas karalienes Elizabetes II valdīšanas Platīna jubileja, kurai par godu izziņots nacionālais pudiņa konkurss, kurā var piedalīties ikviens Viņas Majestātes pavalstnieks. Konkurss notiek, iedvesmojoties no Anglijā joprojām ļoti populārās "Kronēšanas cāļa" (Coronation chicken) receptes veiksmes stāsta. Salātu recepte tika radīta 1953. gadā par godu Elizabetes II kronēšanai, šis ēdiens tika pasniegts karaliskajās svētku pusdienās.

"Kronēšanas cāļa" salātu recepte izrādījās tik veiksmīga, ka šos salātus joprojām gatavo visā Anglijā, pasniedzot gan kā salātus, gan sviestmaižu un mundierī ceptu kartupeļu pildījumu.

Laba recepte ir kā tautas dziesma: beigās neviens nevar pateikt, kurš ir tās autors, un laika gaitā katrs to apstrādājis pa savam, pieliekot kaut ko no sevis. Taču "Kronēšanas cāļa" autors ir zināms – tā esot pasaulslavenās franču kulinārijas skolas "Le Cordon Bleu" dibinātāja Rozmarija Hjūma. (Der izlasīt "Tasty" interviju ar jauno pavāru Kristapu Putnu, kuram ir šīs prestižās skolas diploms!)

Protams, kā jau gadās ar visām labām receptēm, laika gaitā tās piedzīvo dažādus papildinājumus un modulācijas. BBC kulinārijas blogs "Goodfood" piedāvā tradicionālās receptes vienkāršu risinājumu, kuram sekojot, šķiet, var sanākt tiešām karaliski salāti.

120Minūtes
21Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

SALĀTIEM:500 gVistas fileja1 gab.lauru lapa filejas vārīšanai3 gab.smaržīgie pipari filejas vārīšanai1 gab.burkāns filejas vārīšanai3 TKkarija pulveris0.5 ĒKkanēlis3 ĒKSultanas rozīnes2 ĒKmango čatnijs6 ĒKmajonēze MANGO ČATNIJAM:3 gab.mango150 gābolu etiķis130 gcukurs1 gab.čili pipars neliels1 TKingvera sakne smalki sakapāta2 gab.ķiploka daiviņas pēc garšaskardamons pēc garšaskoriandrs1 gab.lauru lapa pēc garšassāls

Sagatavošana

1

Pagatavo mango čatniju. Mango nomizo, sagriež gabaliņos, liek katlā, pārlej ābolu etiķi un vāra 10 min. Tad pievieno pārējās sastāvdaļas un lēni vāra līdz sīrupa konsistencei. Karstu pilda burkās. Šajā receptē neizmantotais čatnijs lieliski noderēs pie gaļas ēdieniem, kā arī būs izsmalcināta uzkoda pie siera, karaliski malkojot tēju.

2

Nelielā ūdens daudzumā izvāra vistas filejas ar lauru lapu, smaržīgajiem pipariem un burkānu.

3

Vistas filejas atdzesē un saplūkā.

4

Bļodā samaisa karija pulveri, kanēli, mango čatniju, Sultana rozīnes, pievieno majonēzi un samaisa, pārāk nekuļot.

5

Majonēzes masā iemaisa saplūkāto vistas gaļu. Ja nepieciešams, pievieno 1-2 tējkarotes no buljona, kurā vārījās vista.

6

Servē šķīvī uz salātu lapām vai, kā jau teikts, izmanto sviestmaizēm vai krāsnī ceptu kartupeļu pildījumam. Oriģinālajā receptē pāri salātiem esot pārkaisāmas grauzdētu mandeļu skaidiņas.

Foto: Shutterstock

Lai karaliska maltīte!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!