Krusta maizītes Lieldienām
Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
0 0
12 porcijas 
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
500 g
500 g kviešu milti
kviešu milti
250 g
250 g rudzu milti
rudzu milti
1 TK
1 TK sāls
sāls
90 g
90 g sviests (kubiņos)
sviests (kubiņos)
1 TK
1 TK kanēlis
kanēlis
0,5 TK
0,5 TK muskatrieksts (rīvēts)
muskatrieksts (rīvēts)
šķipsna
šķipsna kardamons
kardamons
šķipsna
šķipsna maltas krustnagliņas
maltas krustnagliņas
60 g
60 g muskovado cukurs
muskovado cukurs
150 g
150 g žāvētu augļu maisījums
žāvētu augļu maisījums
90 g
90 g žāvētas aprikozes
žāvētas aprikozes
7 g
7 g sausais raugs
sausais raugs
300 ml
300 ml silts piens
silts piens
2 ĒK
2 ĒK iesala ekstrakts
iesala ekstrakts
2
2 olas
olas
Krustiņiem:
90 g
90 g milti
milti
2 ĒK
2 ĒK pūdercukurs
pūdercukurs
Piederumi:
 
dziļās mafinu formiņas vai panna
dziļās mafinu formiņas vai panna
 
papīra mafinu formiņas
papīra mafinu formiņas
  • Ēdieni veģetāriešiem
  • Gavēņa laika ēdieni
  • Lieldienu receptes
  • Pīrāgi un smalkmaizītes
  • Pasaules Virtuve
  • Krusta maizītes ir tradicionāls Lieldienu našķis, ko ēd Lielajā piektdienā. Tomēr, ēšanas paradumiem mainoties, tās pasniedz arī īpašās svētku reizēs, piemēram, Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Atšķirībā no citām smalkmaizītēm, to pagatavošanai izmanto gan kviešu, gan rudzu miltus. Bet maizītēm virsū tiek veidots dekoratīvs krusts, kas simbolizē Jēzus sišanu krustā.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Lielā bļodā iesijā abu veidu miltus un sāli. Ar rokām ieberž miltu masā sviestu, līdz izveidojusies drupačaina mīkla. Pēc tam mīklā iemaisa kanēli un pārējās garšvielas, muskovado cukuru, žāvētos augļus un raugu.

    Kad mīkla apmaisīta, tajā uztaisa bedrīti, kurā ielej sakultu piena, olu un iesala ekstrakta masu. Mīklu kārtīgi samaisa, līdz tā mīksta un vienmērīga. Pēc tam to pārliek uz virsmas, kas apkaisīta miltiem, un mīca aptuveni 10 minūtes, līdz tā elastīga. Mīklu pārliek bļodā, kas ietaukota ar eļļu, pārklāj ar cepamā papīra sloksni un atstāj siltā vietā uzrūgt 45 minūtes.

    Pēc tam mīklu izņem no bļodas un mīca vēl dažas minūtes. Tad sadala 12 vienādās daļās un katru plācenīti izveido apaļu. Plācenīšus izkārto uz cepamā papīra sloksnes, apklāj ar vēl vienu ietaukotu cepamā papīra sloksni un ļauj uzrūgt vēl 45 minūtes.

    Gatavo masu krustiņiem – miltus sajauc ar 3-4 ēdamkarotēm auksta ūdens, lai veidotos pastas konsistence.

    Mīklas gabaliņus ievieto formiņās. Katrā no mīklas plācenīšiem ar nazi iegriež krustu un aizpilda to ar miltu pastu.

    Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Maizītes liek cepeškrāsnī un cep 15-20 minūtes.

    Kamēr maizītes cepas, pagatavo glazūru. Pūdercukuru sajauc ar ēdamkaroti karsta ūdens un samaisa, līdz iegūta sīrupveidīga masa.

    Kad maizītes gatavas, izņem no krāsns un apsmērē ar pūdercukura sīrupu. Pēc tam ļauj tām atdzist.

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form