Foto: DELFI

Ziemassvētku kēksa gatavošana ir kā pieaugušo Adventes kalendārs: nepietiek uzcept, ar to jānodarbojas katru dienu. Aplaistīt kēksu ar rumu vai brendiju ir mazs, jauks pienākums, kas ar katru dienu arvien tuvina svētkus. Ir pēdējais laiks cept Ziemassvētku kēksu, lai līdz svētku vakaram tas ir garšu pilnbriedā, mīksts, sulīgs un aromātisks. Recepti iesaka un kēksu savā "Re'chef" virtuvē pagatavoja šefpavārs Ingmārs Ladigs.

Ziemassvētku kēkss nu reiz ir tāda lieta, kurai žēlots netiek nekas - visas vielas tikai labākās: milti, sviests, olas, garšvielas, rieksti, augļi, rums... Savlaicīga kēksa gatavošana angloskšu zemēs ir sena tradīcija. Tas darīts gan tāpēc, lai kēkss tā īsti savilktos ar visām garšam un tiktu pie bagātīgas ruma vai brendija mitrināšanas (kas sagādā dažu labu jauku brīdi arī pašam mitrinātājam), gan tāpēc, lai vismaz viens episks pamatīgs ēdiens, kam noteikti jābūt uz Ziemassvētku galda, būtu jau laicīgi sagatavots. Pirmssvētku drudzī virtuvē tāpat darba pietiek līdz pašam pēdējam mirklim.

1620Minūtes
13Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

150 gapelsīnu sula150 gcukurs250 gžāvēti augļi250 grieksti150 grums175 gsviests istabas tempereatūrā175 gbrūnais cukurs175 gkviešu milti3 gab.olas TKcepamais pulveris TKvaniļas ekstrakts2 gab.apelsīnu miza TKpiparkūku garšviela

Sagatavošana

1

Vispirms pagatavo sīrupu. Apelsīnu sulai pievieno cukuru, vāra 5 min. Atdzesē, pievieno rumu. Ar sīrupu aplej žāvēto augļu un riekstu maisījumu, atstāj uz nakti ievilkties.

Foto: DELFI
2

Nākamajā dienā gatavo kēksa mīklu. Mīkstu sviestu sakuļ līdz baltai krāsai, pievieno cukuru un vaniļas ekstraktu, vēlreiz sakuļ apmēram 5 min.

3

Izsijātus miltus sajauc ar cepamo pulveri un piparkūku garšvielām.

4

Miltu maisījumu pievieno sviestam, sajauc līdz viendabīgai masai.

5

Nepārtraucot maisīšanu, pa vienai pievieno olas, sīki sagrieztu apelsīnu miziņu.

6

Augļu un riekstu maisījumam nolej sīrupu, noliek to malā.

7

Augļus un riekstus pievieno mīklai, samaisa.

8

Kēksu lej kēksa formā, cep 180 *C 30 min, pēc tam 160*C 20-30 min.

Foto: DELFI
9

Vēl karstu kēksu apsmērē ar sīrupu. Atdzesē. Ietin sviestpapīrā un uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Foto: DELFI
10

Katru rītu apsmērē vai aplaista kēksu ar sīrupu (1-2 nedēļas).

Foto: DELFI
11

Pasniedzot rotā ar žāvētiem augļiem, pārkaisa ar pūdercukuru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!