Foto: DELFI
Lakšu laiks ir vēl īsāks par rabarberu laiku, tāpēc, ja esi ticis pie lakšu klēpja, darbini blenderi un gatavo pesto – tūlītējai apēšanai un krājumu veidošanai.

Lakši ir vēl viens latviešu virtuves un aizrautības pilārs līdzās baravikām, rabarberiem un bērzu sulām. Kāpēc latviešiem tik ļoti patīk ķiplokainais meža loks, var tikai minēt. Iespējams, ka gribas aizbaidīt visus ziemas rēgus, iespējams un ir vēlme uzlabot imunitāti.

Pirms plāno savu virtuvi piepildīt ar meža loku smaržu, atceries: savvaļas lakši ir aizsargājamo augu sarakstā un iet to medībās nozīmē pārkāpt likumu, piedevām vēl nopelnīt prāvu naudas sodu.

Nedari pāri meža lokiem savaļā, nepērc tos pie tantēm, kuras tos klēpjiem sarāvušas un par bargu naudu tirgo uz ielas stūra. Lakšus iespējams dabūt arī likumpaklausīgā veidā, nenodarot pāri aizsargājamiem augiem! Naskākie un attapīgākie latvieši ir iemanījušies meža lokus izaudzēt savos dārzos un pavasaros tos baudīt pavisam legāli un dalīties ar citiem.

Kolēģe Lauma kādu dienu ieradās ar paprāvu maisu, kas nepārprotami ziņoja par lakšu klātbūtni. Viņas vecvecāki savulaik tos iestādīja īpašuma purvainākajā daļā , kur tie brangi aug un vairojas. Legāli, brīvi pieejami lakši – ņem , cik gribi! Es arī paņēmu, bet mājās sāku domāt, ko ar zelta vērtajām lapām iesākt. Tika nolemts, ka tās pārvērtīsies pesto!

Kas gan varbūt labāks par salātiem, kam pievienota karote pesto? Vienīgi salāti ar divām lakšu pesto karotēm! Un svaigi cepta bagete ar pesto cepurīti! Mmmmm, un pasta ar pesto, biezzupa, kam vidū ietupināta lakšu pesto sala!


Pesto pagatavošanai svarīgs ir jaudīgs blenderis, tāds, kas nesakarst un nesāk rīstīties pie lielākas slodzes. Manējais vairāk tiek izmantots smūtījiem, tāpēc pesto gatavošana notika ar vairākiem paņēmieniem. Tātad, jaudīgs blenderis, siers, lakši, rieksti un eļļa! Tas ir viss, kas nepieciešams, lai pagatavotu šo debešķīgo smērvielu. Ja ir luste, var pievienot arī citrona sulu un sāli, bet tas jau ir gaumes jautājums.
20Minūtes
6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

5 saujaslakši150 gParmezāna siers200 gIndijas rieksti2 glāzesrapšu eļļa pēc garšassāls pēc garšascitrona sula

Sagatavošana

1

Riekstus sablendē kopā ar vienu glāzi eļļas.

2

Pievieno sagrieztus lakšus, turpina blendēt.

3

Pievieno gabaliņos sagrieztu sieru, sablendē (var pievienot arī jau sarīvētu sieru).

4

Pamīšus liek lakšus un eļļu, līdz iegūst kāroto konsistenci. Nobeigumā, ja nepieciešams, pievieno citrona sulu un sāli. Ja pesto garša neapmierina, tad pievieno vēl riekstus, sieru un lakšus, atkarībā no tā kādu garšu vairāk vēlas sajust pesto.

5

Tūlītējai apēšanai pesto pilda burciņās un vēl papildus pārlej ar eļļu. Saldēšanai – liek kastītēs, aizvāko un liek saldētavā.


Brīdinājums! Proporcijas ir aptuvenas, tās droši var variēt, jo kādam pesto patīk šķidrāks, kādam biezāks (te jāspēlējas ar eļļas daudzumu), kādam patīk sāļāks (tad droši liec vairāk siera), citam maigāks un ar cietāku struktūru (par to atbild rieksti).

Starp citu, ja iegadās tā, ka siers un rieksti izbeigušies, bet lakši vēl stāv kaudzē, pagatavo lakšu sviestu: saputo sviestu kopā ar sablendētiem lakšiem. Tāpat vari sablendēt lakšus vienkārši ar eļļu un ielikt saldētavā, vēlāk, ņemot ārā tos varēsi papildināt ar sieru un riekstiem vai vienkārši izmantot dažādu ēdienos, lai piešķirtu pikantu ķiploku noti.

Ņemot vērā, ka lakši ir ļoti intensīvi savā garšā, tad eļļu vislabāk izvēlēties neitrālu, piemēram, rapšu, vīnogu kauliņu vai kādu maigu riekstu eļļu.

Lai jaudīgs blenderis!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!