Foto: Shutterstock
Treknas, saldas, sulīgas un ļoti garšīgas – tieši tādas ir saldajā krējumā sutinātas rauga mīklas kļockas ar maigu biezpiena pildījumu, bez kurām senāk Latgalē nebija iedomājami nevieni lielāki godi.
16Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

500 mlsaldais krējums2 ĒKcukurs ola pārziešanai MĪKLAI:150 gsviests4 ĒKcukurs šķipsnasāls1 ola paciņa slapjā rauga500 mlpiens1.2 kgmilti PILDĪJUMAM:500 gbiezpiens2 olas krējums pēc garšascukurs

Sagatavošana

1

Gatavo mīklu. Katlā lej pienu, pievieno tam gabaliņos sagrieztu sviestu, uzsilda uz lēnas uguns līdz aptuveni 36-40 grādiem un maisa, līdz sviests izkusis. Bļodiņā sadrupina raugu, pievieno tam nedaudz silta piena, izšķīdina raugu, ļauj tam uzbriest 10 minūtes.

2

Lielā bļodā iesijā kilogramu miltu. Pievieno arī izšķīdināto raugu, pienu ar sviestu un olu, kas sakulta ar sāli un cukuru. Mīca mīklu, ja nepieciešams, pievieno vēl miltus un turpina mīcīt, līdz mīkla vairs nelīp klāt rokām.

3

Gatavo mīklu saveļ bumbā, liek bļodā un bļodu liek līdz 40 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī rūgt.Mīklu var raudzēt arī istabas temperatūrā vai arī uz radiatoriem.

4

Raudzēšanas laiks ir atkarīgs no tā, kur mīkla tiek raudzēta. Vidēji mīkla rūgst apmēram 30-45 minūtes. No šāda daudzuma sastāvdaļu sanāks 1,8-2 kg mīklas.

5

Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu. Biezpienu iztrin caur sietu, pievieno tam olas un cukuru pēc garšas, iemaisa. Pievieno skābo krējumu – tikai tik daudz, lai masa nebūtu pārāk šķidra.

6

Sakarsē krāsni līdz 190 grādiem.

7

Gatavo mīklu liek uz miltiem pārkaisītas darba virsmas, samīca paresnā desā un sagriež šķēlītēs. Katru šķēli izrullē, ar glāzi izspiež aplīti, kurā liek biezpiena pildījumu, aizspiežot maliņas. Pirms likšanas cepeškrāsnī pīrādziņus pārziež ar sakultu olu. Liek krāsnī un cep aptuveni 18-20 minūtes, līdz tie ir zeltaini, izņem no krāsns.

8

Saldajam krējumam pievieno dažas karotes cukura, uz lēnas uguns karsējot maisa. Pīrādziņus liek uzkarsētajā krējumā, apmaisa un dažas minūtes pavāra.

Kļockas ēd siltas un bez dakšiņas un naža – vienkārši ņem pirkstos, liek mutē un izbauda!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!