Foto: DELFI
Viena panna, divas garšas – ar sacepumu našķēsies gan tie, kam garšo žāvēti augļi, gan tie, kas tos ienīst.

Sacepums ir latviešu versija par siera kūku, tikai bez kraukšķīgās pamatnes. Vienkāršs, gards un veselīgs, jo biezpiens taču pievienots!

Biezpiena sacepums daudziem ir bērnības garša. Kāds to atcerēsies no skolas ēdnīcas laikiem, kad metāla bļodiņās, dzērveņu ķīseļa jūrā peldēja biezpiena aisbergs. Vēl kādam citam šis našķis ir omes gatavots un pasniegts ar dzērveņu mērci. Vienaldzīgo nav, bet ir skaļas diskusijas vai žāvēti augļi – dzērvenes, rozīnes, ķirši un aprikozes ir pelnījušas te atrasties. Daļa kārumnieku konsekventi izlasa žāvējumus no biezpiena masas, bet otra daļa nepatikā rauc degunu, ja saldajā biezpiena masā to neatrod. Kur ir rozīnes? Kur gaļīgās dzērvenes?

Ja ģimenē ir pārstāvētas abas puses, tad arī biezpiena sacepums jācep divdaļīgs – rozīnes pa labi, bezrozīņu biezpiens pa kreisi. Visi laimīgi! Neaizmirsti iezīmēt, kura ir kura puse, visvienkāršāk to izdarīt ar pūdercukura palīdzību. Sacepuma pusi, kur atrodas augļi – nopūderē!

80Minūtes
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
600 gbiezpiens4 gab.olas100 gcukurs60 gskābais krējums80 gmanna100 gžāvētas dzērvenes1 TKvaniļas cukurs1 gab.citrona miziņa20 gpūdercukurs20 gsviests

Sagatavošana

1

Olu dzeltenumu atdala no baltuma. Saputo baltumu stingrās putās un liek ledusskapī.

2

Olu dzeltenumu saputo ar norīvētu citrona miziņām, pūdercukuru un cukuru, pievieno skābo krējumu, mannu un biezpienu, visu sablendē.

3
4

Olu baltumus rūpīgi iemaisa biezpiena masā. Veidni iesmērē ar sviestu un izbārsta ar mannu.

5
6
7

8

Gatavo masu lej 25 cm diametrā veidnē. Pusē no pannā esošās masas iemaisa dzērvenes.

9

Liek 180 grādu uzkarsētā krāsnī un cep 50–60 minūtes līdz sacepums zeltaini brūns.

10
11
Atdzesē un pusi no kūkas (to, kas bagātināta ar dzērvenēm) apkaisa ar pūdercukuru, lai kārumnieki zina, kurā pusē žāvēti augļi, bet kurā pusē nav.

Lai labi garšo!

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!