Foto: Shutterstock

Konditora vārds, kurš radījis kūciņas "Saldais kartupelis" recepti, pagaisis vēsturē, taču pati kūciņa ir izdzīvojusi. Agrāk tā gozējās visās kafejnīcās, kur vien varēja dabūt kūkas, tad, uz mirkli pazuda, lai atgrieztos arvien jaunās variācijās.
Daži saldajā kartupelī atpazīst bērnības garduma garšu, dažiem vienkārši garšo un patīk – kūciņa ir ļoti garda, viegli pagatavojama, nav pārāk salda, viegli apēdama bez riska nomūrēties un viegli pārvadājama, tātad labu labais ciemakukulis vai piknika kārumiņš. Saldais kartupelis garšo visiem saldummīļiem, jo šī ir viena no šokolādīgākajām kūciņām, kāda baudīta!

Īpašu garšu un smaržu šokolādīgajam saldajam kartupelim dod rums, protams, šī sastāvdaļa jāizlaiž, ja ar kūciņām mielosies arī bērni. Rumu vai nu tāpat pielej gatavajai kūciņas masai (apmēram divas ēdamkarotes), vai arī kartupeļa masai pievieno sīki sagrieztas, rumā diennakti izmērcētas melnās plūmes. Kuru variantu izvēlēties – gaumes lieta!

Klasiskajā saldā kartupeļa variantā mīklas masai piedevu nav un kūciņas struktūra ir viendabīga. Bet var arī eksperimentēt. Iespējams arī papildināt kartupeļa masu ar sakapātām žāvētām dzērvenēm vai ķiršiem – arī tas ir izvēles jautājums.

Arī pamatmasas veidošanā iespējamas variācijas: var izvēlēties gan cepumus, gan rīvmaizi, gan piparkūkas – atšķirsies garšas nianses un tas, cik daudz sviesta un cukura jāliek (izvēloties rīvmaizi, cukuru un sviestu vajag vairāk, izvēloties cepumus – mazāk, jo tie jau paši par sevi ir trekni un saldi).

Savukārt piena vietā var izvēlēties kondensēto pienu – tad jāatceras, ka cukuru pievienot vajag pavisam maz vai nemaz, jo kondensētais piens tāpat jau ir traki salds.
Kūciņa saldais kartupelis dod plašas iespējas eksperimentēt, un tas ir jauki! Proporcijas receptē arī nav akmenī cirstas – mīcot kūciņas masu (ar rokām – lai labāk var sajust materiālu), varēs sajust, kā pietrūkst – mitruma vai, tieši otrādi, varbūt jāpievieno vēl sasmalcināti cepumi vai rīvmaize.

120Minūtes
6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

170 gtrekni cepumi30 gcukurs10 gkakao pulveris70 gpiens40 gsviests2 ĒKrums

Sagatavošana

1

Sasmalcina vai sablendē cepumus.

2

Samaisa tos ar cukuru un kakao.

3

Masā iemaisa mīkstu sviestu un pienu (vai kondensēto pienu). Pievieno rumu. (Vai rumā mērcētās blendētās plūmes.)

4

Visu kārtīgi samīca, līdz cukurs sāk kust.

5

Mīklu uz brīdi noliek vēsumā atpūsties.

6

Tad no mīklas veido bumbiņas vai iegarenus kartupelīšus.

7

Apviļā bumbiņas kakao un liek ledusskapī dzesēties.

8

Pasniedz, rotājot ar ko vien sirds vēlas, – ar lielogu dzērveņu šķēlītēm, ēdamā zelta putekļiem, ar kādu krēmu utt.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!