Foto: Shutterstock
Svētku vakariņu karalis – cūkgaļas šķiņķa cepetis, kas sutināts sidrā un pārsvērsts ceptā gaļas kukulītī ar kraukšķīgu virskārtu. Darbiņš laikietilpīgs, bet būs visu pūļu vērts. Izvēlies gatavošanai tādu cūkgaļas šķiņķa gabalu, kam zem ādas ir krietns tauku slānītis, jo tad glazēto virskārtu izdosies iegūt pavisam krāšņu.
200Minūtes
11Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 14
2.5 kgcūkgaļas šķiņķis1 gab.sīpols1 gab.lauru lapa5 gab.krustnagliņas10 gab.melnie pipargraudi1 lābolu sidrs80 gbrūnais cukurs2 ĒKmedus100 mlābolu sidrs saujakrustnagliņas3 TKsinepes

Sagatavošana

1

Pirms gatavošanas cūkgaļas šķiņķi atpūtina istabas temperatūrā vismaz pusstundu. Šķiņķa gabalu apsien visapkārt ar resnu kokvilnas diegu, lai tas turas kopā kā liels, apaļš kukulītis.

2

Milzīgā katlā liek sagrieztu sīpolu, krustnagliņas, lauru lapu, melnos pipargraudus un uzsēdina garšvielām virsū šķiņķa gabalu ar ādu uz augšu. Visam pārlej ābolu sidru.

3

Ieslēdz plīti un šķiņķa gabalu lēni vāra uz mazas uguns (elektriskajām plītīm atzīme 3) aptuveni 2 stundas.

4

Pēc tam cūkas šķiņķa gabalu izceļ no katla, uzliek uz virtuves dēlīša un nosusina, un atstāj atdzist vismaz 10 minūtes. No vārīšanas palikušo sidra buljonu var noliet un izmantot, piemēram, mērcei vai zupai kādai citai maltītei.

5

Tikmēr uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. No šķiņķa nogriež diegu. Ar asu nazi nogriež gaļas gabalam ādu, bet tikai gar pašu malu, lai pie gaļas joprojām būtu pietiekama kārtiņa tauku.

6

Tauciņu virskārtā iegriež romba rūtiņas, lai viscaur šķiņķa virsa būtu sarūtota.

7

Pagatavo cepeša glazūru: nelielā katliņā saber cukuru, medu un ābolu sidru (sinepes un krustnagliņas vajadzēs vēlāk). Karsē uz vidējas uguns, ik pa laikam apmaisot, līdz cukurs izkusis.

8

Tad plītij pagriež augstāku uguni un cukuroto glazūru karsē, lai veidotos burbuļi un sīrupaina konsistence. Šeit rūpīgi jāvaktē un jāapmaisa katliņa saturs, ļaujot glazūrai karsēties no 5 līdz 8 minūtēm. Katliņu noņem no plīts un ļauj glazūrai nedaudz atdzist.

9

Uz cepešplāts izklāj foliju. Virsū liek cūkgaļas šķiņķa gabalu. Liek šķiņķa cepeti krāsnī un cep 5 minūtes. Tad izņem no krāsns, pārsmērē ar sinepēm taukaino cepeša virsu un sadursa tauku rūtiņās krustnagliņas.

10

Cepeti pārsmērē ar teju visu glazūru, pietaupot vien ceturto daļu. Tad ievieto cepeškrāsnī un cep aptuveni 10 minūtes.

11

Pēc tam cepeti vēlreiz izņem no krāsns, pārlej ar atlikušo glazūru. Ja vēlas, var uzkaisīt virsū arī ēdamkaroti cukura. Liek atpakaļ krāsnī un cep vēl 15 minūtes, līdz tauku kārtiņa kļuvusi kraukšķīga un karamelizējusies.

12

Kad cepetis gatavs, to izņem no cepeškrāsns un ļauj atpūsties 15 minūtes istabas temperatūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!