Foto: Shutterstock
Iedomājoties par makarūniem, parasti uzreiz iedomājamies izsmalcinātos franču cepumiņus. Libāniešu makarūni ir pavisam citādi un ne ar ko neatgādina savus vārdabrāļus, tomēr droši var sacensties ar tiem garduma ziņā. Šī ir recepte no nupat apgādā "Zvaigzne ABC" iznākušās Hosama un Lindas Abu Meri apkopoto recepšu grāmatas "101 libāniešu ēdiens".

Pirms ķerties pie makarūnu gatavošanas, jāuzvāra aromātiskais sīrups. Vairums austrumu saldumu ir saldi un pat ļoti, ļoti saldi, tomēr ne šķebinoši. Īpašajā garšas buķetē liela loma ir aromātiskajam sīrupam. Vislabāk to gatavot uzreiz lielākā daudzumā, lai vēlāk var izmantot pēc vajadzības, jo noslēgtā traukā ledusskapī to var glabāt ļoti ilgi. Lai sīrups izdotos patiešām austrumnieciski autentisks, ļoti svarīgi ir pievienot tam vai nu apelsīnu ziedu ūdeni vai rožūdeni, bet vislabāk – abus.

Tātad – pie darba!

Katliņā ar biezu dibenu ielej 200 ml ūdens, pievieno 400 g cukura un, nepārtraukti maisot, karsē, līdz cukurs pilnībā izkusis. Tās varētu būt aptuveni 10-15 minūtes. Sīrupam jābūt nedaudz blīvākam par ūdeni, bet ne pārāk biezam, lai to varētu viegli pārliet saldumiem.

Kad sīrups sāk sabiezēt, pievieno 2 ēdamkarotes svaigi spiestas citrona sulas un turpina maisīt. Kad iegūta vēlamā sīrupa konsistence, iemaisa 1 ēdamkaroti apelsīnu ziedu ūdens un 1 ēdamkaroti rožūdens. Katliņu noņem no plīts un sīrupu atdzesē.

Ja neizmanto sīrupu uzreiz, to glabā cieši noslēgtā traukā ledusskapī.

Bet tagad – gatavosim libāniešu makarūnus!

9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

2 TKveselas anīsa sēklas350 mlūdens400 gmilti380 gmanna 1 TK cepamā pulvera vai 2 TK sausā rauga2 TKcukurs2 TKmaltas anīsa sēklas200 mlolīveļļa fritēšanai500 mlaromātiskais sīrups

Sagatavošana

1

Katliņā ielej ūdeni, ieber anīsa sēklas, uzvāra un turpina vārīt vēl 10 minūtes. Anīsa sēklu novārījumu atdzesē.

2

Palielā bļodā sajauc raugu, cukuru un maltas anīsa sēklas.

3

Pievieno olīveļļu un kārtīgi samīca, līdz mīkla atgādina maizes drupačas.

4

Nokāš anīsa sēklas un novārījumu pamazām pievieno mīklai, līdz tā kļuvusi viendabīga. Gatavo mīklu ietin pārtikas plēvē un stundu atpūtina.

5
6

Kad mīkla atpūtināta, sāk gatavot cepumiņus. Sagatavo dārzeņu rīvi. No mīklas veido mazu bumbiņu, tad piespiež to pie dārzeņu rīves un, velkot pirkstu uz leju, ierullē mīklu, veidojot gliemežvākam līdzīgu formu.

7

Makarūnus fritē līdz 180-190 grādiem pēc Celsija uzkarsētā eļļā, līdz tie kļuvuši zeltaini brūni.

8

Gatavos cepumus ar putu karoti izņem no eļļas un uz 5 minūtēm pilnībā iemērc aromātiskajā sīrupā.

9

Makarūnus slēgtā traukā var uzglabāt pat nedēļu.

Lai labi garšo!

Grāmata "101 libāniešu ēdiens" parāda, kā no mums pieejamiem produktiem pagatavot citus, gardus un neparastus ēdienus, ieviešot papildu garšas un krāsas savā ikdienas ēdienkartē. Skaisti noformēta un ērti sakārtota, šī recepšu grāmata kļūs par lielisku ieguvumu gan tiem, kas labprāt izmēģina ko jaunu, gan tiem, kas cenšas ēst veselīgi un rūpēties par savu veselību, gan tiem, kas nolēmuši eksperimentēt pirmo reizi.

Kā ievadā saka autori: "Gardi gatavot, veselīgi ēst un labu apetīti!" Lasi vairāk par grāmatu te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!