Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Milzu pīrāgs, kas pildīts ar pīles filejas gabaliņiem, nedaudz malto gaļu, pistācijām kraukšķīgumam un žāvētām aprikozēm saldākai garšas notij maltītes kopējā simfonijā. Lai gan gatavošana prasa krietnu brītiņu, rezultāts noteikti būs pūļu vērts.
19Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 10
MĪKLAI:500 gmilti2 gab.olas150 gcūku tauki ŽELEJAI:4 želatīna lapas VAI:1.5 ĒKželatīns300 mlgaļas buljons PILDĪJUMAM:4 pīles krūtiņas2 ĒKportvīns1 ĒKrozmarīns500 gmaltā gaļa100 gpistācijas (bez čaulītēm)250 gžāvētas aprikozes (sagrieztas gabaliņos)1 ola (sakulta) PIEDERUMI: 18cm liela apaļā kūkas forma (ietaukota)

Sagatavošana

1

Gatavo pildījumu: bļodā ieber sagrieztus pīles filejas gabaliņus (bez ādas), pievieno portvīnu, sakapātas svaigās rozmarīna lapas, visu apmaisa un atstāj ievilkties uz stundu.

2

Gatavo mīklu. Bļodā iesijā miltus un pievieno sāli. Pēc tam klāt liek vienu no nepieciešamajām olām, un iecilā to miltos.

3

Cūku taukus liek nelielā katliņā un izkausē. Pēc tam taukiem pievieno 200ml ūdens un ļauj šķidrumam sākt vārīties, ik pa laikam apmaisot, lai šķidrumi nesadalās.

4

Kad tas izdarīts, karsto masu lej miltu bļodā vienlaikus visas sastāvdaļas maisot, lai ola nepaspētu izvārīties. Visu maisa tik ilgi, kamēr savēlusies vienmērīgas mīklas bumba. Bļodu pārsedz ar virtuves dvielīti un ļauj atdzist aptuveni pusstundu.

5

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200oC.

6

Ņem ¾ mīklas un izrullē to uz ar miltiem apkaisītas virsmas. Pēc tam mīklu ieklāj kūkas formas pamatnē tā, lai nedaudz mīkla nokarātos gar formas maliņu.

7

Kad tas izdarīts, ņem pusi no nepieciešamās maltās gaļas, saveļ plakanā bumbā un liek uz pīrāga mīklas pašā apakšā, izlīdzinot pa visu pīrāga apakšu.

8

Malto gaļu apkaisa ar pusi no nepieciešamajām pistācijām, bet pa virsu pistācijām liek pusi no portvīnā izmarinētās pīles gaļas. Visu apkaisa ar sāli un pipariem, bet tad apkaisa ar aprikožu gabaliņiem.

9

Pēc tam procesu atkārto – aprikozēm pa virsu liek malto gaļu, pārkaisa ar pistācijām, tad pa virsu liek pīles gaļu, vēlreiz apkaisa ar garšvielām un tad uzber visas atlikušās aprikozes.

10

Mīklas pašu maliņu apziež ar nedaudz ūdens. Izrullē atlikušo mīklu aplī un liek pa virsu pīrāgam, gluži kā vāciņu. Mīklas maliņas cieši aizspiež ciet ar pirkstiem visapkārt pīrāgam.

11

Ar nazi vai konditorejas parasto uzgali pīrāga virsmas centrā izgriež divus vai trīs apaļus caurumiņus.

12

Ja mīklai palikuši atgriezumi, no tiem pagatavo apaļas "pogas" un liek pa virsu pīrāgam, lai izdekorētu. Pēc tam pīrāga virsmu apsmērē ar sakulto olu.

13

Pīrāgu liek cepeškrāsnī un cep 20 minūtes. Pēc tam samazina krāsns temperatūru līdz 180oC un cep vēl aptuveni stundu līdz stundu un 15 minūtes. Kad pīrāgs zeltains, ņem laukā no cepeškrāsns un kārtīgi atdzesē.

14

Gatavo želeju: želatīna lapas vai želatīna graudus uzbriedina aukstā ūdenī. Katliņā uzkarsē ¼ no nepieciešamā buljona, bet pēc tam pārlej kādā mērkrūzē.

15

Želatīnu izkausē ūdens peldē un pievieno karstajam buljonam. Apmaisa, lai šķidrumam būtu vienmērīga konsistence, bet pēc tam pievieno atlikušo no visa nepieciešamā buljona.

16

Sagatavo želeju lej iekšā atdzesētajā pīrāgā, lai tas tiktu kārtīgi piepildīts no iekšpuses. Pīrāgu pēc tam liek ledusskapī un atdzesē.

Kad želeja pīrāgā sastingusi, to pasniedz, sagriežot lielās šķēlītēs.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!