Lietuvas garšas: rudzu-griķu maize ar kartupeļiem
Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls
Sarežģītība: grūti
Loading...
Sastāvdaļas

Dzimtbūšanas laikos lielākā daļa zemnieku ēda tā saukto nevētīto maizi, t.i., ceptu no graudiem un samaltu kopā ar pelavām. Īstu rudzu maizi tā brīža zemnieki cepa tikai svētkos. Pēc dzimtbūšanas likvidēšanas šī maize izzuda. XIX gs. otrajā pusē nabadzīgākie zemnieki tikai sliktas ražas gadā ceptajai maizei pievienoja citu graudaugu miltus vai lauka augu sēklas, vai kartupeļus. Ar šiem dārzeņiem ceptā maize esot mīkstāka un irdenāka.

Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar lietuviešu kulināro mantojumu, recepti piedāvā Lietuvas lauku tūrisma asociācija un projekts "Skonių kelias". Ēdiens gatavots saskaņā ar Lietuvas sertificēta Nacionālā mantojuma produkta recepti, parādot tā gatavošanas procesu.

Rudzu miltus sajauc ar siltu ūdeni, pievieno ieraugu un kārtīgi samaisa. Virspusi pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar drāniņu un atstāj siltumā uzrūgt.

  • Kā mājās soli pa solim pagatavot maizes ieraugu, skaidrojām šajā rakstā.
Lietuvas garšas: rudzu-griķu maize ar kartupeļiem
Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls

Pēc 16 -18 stundām mīklu sajauc ar koka lāpstiņu, pievieno vārītus, sastampātus vai samaltus kartupeļus, sāli, cukuru, izmīca, pārklāj ar drāniņu un atkal atstāj siltumā uz 2-3 stundām.

Lietuvas garšas: rudzu-griķu maize ar kartupeļiem
Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls

Lizi vai metāla veidni pārkaisa ar miltiem, izklāj ar kalmju lapām un uz tām liek vidēja lieluma kukulīšus.

Lietuvas garšas: rudzu-griķu maize ar kartupeļiem
Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls

Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 2 stundas. Izņem no krāsns un karstos kukulīšus samitrina ar aukstu ūdeni.

Lai labi garšo!

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form