Lietuvas garšas: rudzu-griķu maize ar kartupeļiem
Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls
0 0
Sarežģītība: grūti
Loading...
Sastāvdaļas
3 kg
3 kg rudzu milti
rudzu milti
3 kg
3 kg griķu milti
griķu milti
 
ieraugs
ieraugs
3 l
3 l ūdens
ūdens
8-10
8-10 kartupeļi
kartupeļi
sauja
sauja sāls
sāls
sauja
sauja cukurs
cukurs
  • Latvijas svētku receptes
  • Ikdienas maltītei
  • Lieldienu receptes
  • Līgo svētku un Jāņu receptes
  • Ziemassvētku receptes
  • Lietuviešu nacionālā virtuve
  • Maize
  • Dzimtbūšanas laikos lielākā daļa zemnieku ēda tā saukto nevētīto maizi, t.i., ceptu no graudiem un samaltu kopā ar pelavām. Īstu rudzu maizi tā brīža zemnieki cepa tikai svētkos. Pēc dzimtbūšanas likvidēšanas šī maize izzuda. XIX gs. otrajā pusē nabadzīgākie zemnieki tikai sliktas ražas gadā ceptajai maizei pievienoja citu graudaugu miltus vai lauka augu sēklas, vai kartupeļus. Ar šiem dārzeņiem ceptā maize esot mīkstāka un irdenāka.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar lietuviešu kulināro mantojumu, recepti piedāvā Lietuvas lauku tūrisma asociācija un projekts "Skonių kelias". Ēdiens gatavots saskaņā ar Lietuvas sertificēta Nacionālā mantojuma produkta recepti, parādot tā gatavošanas procesu.

    Rudzu miltus sajauc ar siltu ūdeni, pievieno ieraugu un kārtīgi samaisa. Virspusi pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar drāniņu un atstāj siltumā uzrūgt.

    • Kā mājās soli pa solim pagatavot maizes ieraugu, skaidrojām šajā rakstā.
    Lietuvas garšas: rudzu-griķu maize ar kartupeļiem
    Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls

    Pēc 16 -18 stundām mīklu sajauc ar koka lāpstiņu, pievieno vārītus, sastampātus vai samaltus kartupeļus, sāli, cukuru, izmīca, pārklāj ar drāniņu un atkal atstāj siltumā uz 2-3 stundām.

    Lietuvas garšas: rudzu-griķu maize ar kartupeļiem
    Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls

    Lizi vai metāla veidni pārkaisa ar miltiem, izklāj ar kalmju lapām un uz tām liek vidēja lieluma kukulīšus.

    Lietuvas garšas: rudzu-griķu maize ar kartupeļiem
    Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls

    Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 2 stundas. Izņem no krāsns un karstos kukulīšus samitrina ar aukstu ūdeni.

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form