Lietuviešu tradicionālais medalus
Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls
0 0
Sarežģītība: grūti
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
5 l
5 l medus
medus
5 l
5 l ūdens
ūdens
50 g
50 g žāvētas kadiķogas
žāvētas kadiķogas
10 g
10 g kaltēti apiņi
kaltēti apiņi
40 g
40 g vīna raugs
vīna raugs
  • Latvijas svētku receptes
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Līgo svētku un Jāņu receptes
  • Mārtiņdienas cienasts
  • Ziemassvētku receptes
  • Alkoholiskie dzērieni un kokteiļi
  • Lietuviešu nacionālā virtuve
  • Lietuviešu medalu avotos biežāk sāka minēt 14. gadsimtā un uzskatīja par greznu aristokrātu dzērienu, ko visbiežāk baudīja auhstmaņi muižās. Labāko medalu iegūst no vienas šķirnes medus bez vaska, bišu maizes vai citiem piemaisījumiem, un ūdens, ko pēc tam fermentē ar vīna raugu.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Medalus ir senākais apreibinošais dzēriens pasaulē, kas ir pazīstams ievērojami agrāk par vīnu vai alu. Zinātnieki apgalvo, ka pirmais medalus varēja rasties dabiskā veidā, lauku bišu dravā, kad medus, atšķaidīts ar lietus ūdeni, iekļūstot tajā dabiskajām rūgšanas baktērijām, uzsāka fermentēšanos. Tādēļ to varēja lietot jau pirmatnējie cilvēki, kas pat nezināja dzēriena gatavošanas tehnoloģiju.

    Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar lietuviešu kulināro mantojumu, recepti piedāvā Lietuvas lauku tūrisma asociācija un projekts "Skonių kelias". Ēdiens gatavots saskaņā ar Lietuvas sertificēta Nacionālā mantojuma produkta recepti, parādot tā gatavošanas procesu.

    Uzvāra ūdeni, Pievieno un iemaisa medu. Vārīšanas procesā nepārtraukti nosmeļ putas, līdz tās vairs nerodas.

    Tad pievieno un iemaisa sasmalcinātas kadiķogas, apiņus un vēl kādu mirkli vāra. Atdzesē, iemaisa ūdenī izšķīdinātu raugu, tad izkāš un salej raudzēšanai paredzētā tīrā stikla traukā. To aiztaisa ar korķi, kurā ir caurums, ievieto caurumā caurulīti un aplej korķi ar izkausētu vasku. Trauku uzglabā siltumā.

    Lietuviešu tradicionālais medalus
    Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls

    Kad rūgšana vairs nav tik ātra un trauka apakšā parādās nogulsnes, tad medalu pārlej citā traukā, to aizkorķē tāpat kā iepriekš.

    Pēc 2-3 mēnešiem medalu vēlreiz pārlej, blīvi aiztaisa un uzglabā siltumā, lai dzēriens nobriestu.

    Dzeršanai piemērots ne mazāk kā gadu noturēts medalus. Lai iegūtu pēc iespējas izteiktāku un bagātāku garšu, šis dzēriens jānobriedina pēc iespējas ilgāk.

    Lietuviešu tradicionālais medalus
    Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls

    Lai labi garšo!

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form