Foto: Privātais arhīvs
Suflē torte "Putna piens" ir dievīgi garda aizgājušo gadu klasika. Maigs, mutē kūstošs suflē, viegls biskvīts un kārdinoša šokolādes glazūra. Ģimenē iecienītu sešdesmito gadu recepti, kas nodota mantojumā, iesaka Vineta Vīksna.

Sastāvdaļām svars norādīts gramos, jo tajos laikos teju visu mērīja glāzēs vai standarta margarīna paciņās. Receptēs bija norādīts, ka liek puspaciņu vai paciņu margarīna (standarts bija 250 g paciņa).

19Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

2 olas60 gcukurs60 gsviests55 gkviešu milti10 gciete TKdzeramā soda citronu sula sodas dzēšanai4 olu baltumi115 gcukurs100 gsviests145 giebiezinātais piens ar cukuru12 gželatīns60 mlūdens želatīna pārliešanai šķipsnacitronskābe vai ĒK citronu sulas6 gželatīns70 mlūdens100 gcukurs35 gkakao65 gsaldais krējums

Sagatavošana

1

Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem.

2

Gatavo biskvītu. Olas saputo ar cukuru līdz gaišai, biezai masai un pieputo klāt izkausētu, atdzesētu sviestu. Tad pa daļām iecilā izsijātus, smalkus miltus, sajauktus ar cieti un dzēsto sodu (sodu var aizstāt ar cepamo pulveri). Lej biskvīta masu ietaukotā kūkas formā (23 cm diametrā) un cep 12-15 minūtes. Svarīgi ir nepārcept, lai biskvīts nav pārāk sauss. Biskvītu pilnībā atdzesē ledusskapī.

3

Padoms: ja vēlas, biskvītu pēc izcepšanas var mitrināt ar cukura sīrupu (1:1 cukurs un ūdens), sīrupam var piespiest mazliet citrona sulu.

4

Kamēr biskvīts dziest, gatavo suflē. Uzbriedina želantīnu, pārlejot ar ūdeni. Ļoti mīkstu sviestu uzputo, tad pieputo klāt pilnpienu. Noliek malā. Želantīnam pieliek pusi cukura un silda uz nelielas uguns līdz 60 grādiem vai karsta ūdens peldē. Nepārkarsē!

5

Kamēr želatīns nav pavisam atdzisis, saputo olu baltumus ar šķipsnu citronskābes vai šļuciņu citronu sulas un atlikušo pusi cukura. Saputotiem olu baltumiem tievā strūkliņā pielej un pieputo klāt izkausēto želantīnu. Turpina putot, līdz masa kļūst bieza un spīdīga. Tad uz lēniem apgriezieniem pa daļām ieputo sviestu ar iebiezināto pienu.

6

Masu liek formā uz biskvīta un ledusskapī sastindzina 1,5-2h. Tad pa virsu var likt glazūru.

7

Gatavo spoguļglazūru. Glazūru sāk gatavot tikai tad, kad suflē ir sastindzis. Želantīnu pārlej ar pusi ūdens un uzbriedina. Cukuru ar atlikušo ūdeni uzvāra. Kad ūdens uzvārījies un cukurs izkusis, pievieno izsijātu kakao un vēl pāris minūtes pavāra, kārtīgi zmaisot, lai neveidojas kunkuļi.

8

Paralēli uzsilda saldo krējumu ar uzbriedinātu želantīnu līdz 60 grādiem. Kakao masai tievā strūkliņā pielej saldo krējumu, rūpīgi samaisot ar izkausēto želantīnu. Glazūru izkāš caur smalku sietiņu, lai nav kunkuļu un burbuļu. Atdzesē līdz 30 grādiem un pārklāj atdzesēto suflē. Liek uz pusstundu ledusskapī.

Foto: Privātais arhīvs

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!