Maigā suflē torte 'Putna piens'
Foto: Privātais arhīvs
4.0000 1
Sarežģītība: vidēji
Loading...
Sastāvdaļas
Biskvītam
2
2 olas
olas
60 g
60 g cukurs
cukurs
60 g
60 g sviests
sviests
55 g
55 g kviešu milti
kviešu milti
10 g
10 g ciete
ciete
1/2 TK
1/2 TK dzeramā soda
dzeramā soda
 
citronu sula sodas dzēšanai
citronu sula sodas dzēšanai
Suflē
4
4 olu baltumi
olu baltumi
115 g
115 g cukurs
cukurs
100 g
100 g sviests
sviests
145 g
145 g iebiezinātais piens ar cukuru
iebiezinātais piens ar cukuru
12 g
12 g želatīns
želatīns
60 ml
60 ml ūdens želatīna pārliešanai
ūdens želatīna pārliešanai
šķipsna
šķipsna citronskābe vai ĒK citronu sulas
citronskābe vai ĒK citronu sulas
Glazūrai
6 g
6 g želatīns
želatīns
70 ml
70 ml ūdens
ūdens
100 g
100 g cukurs
cukurs
35 g
35 g kakao
kakao
65 g
65 g saldais krējums
saldais krējums
  • Bērnu ballītes ēdieni
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Lietuviešu nacionālā virtuve
  • Sambuki, suflē un zefīri
  • Tortes un kūkas
  • Suflē torte "Putna piens" ir dievīgi garda aizgājušo gadu klasika. Maigs, mutē kūstošs suflē, viegls biskvīts un kārdinoša šokolādes glazūra. Ģimenē iecienītu sešdesmito gadu recepti, kas nodota mantojumā, iesaka Vineta Vīksna.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Sastāvdaļām svars norādīts gramos, jo tajos laikos teju visu mērīja glāzēs vai standarta margarīna paciņās. Receptēs bija norādīts, ka liek puspaciņu vai paciņu margarīna (standarts bija 250 g paciņa).

    Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem.

    Gatavo biskvītu. Olas saputo ar cukuru līdz gaišai, biezai masai un pieputo klāt izkausētu, atdzesētu sviestu. Tad pa daļām iecilā izsijātus, smalkus miltus, sajauktus ar cieti un dzēsto sodu (sodu var aizstāt ar cepamo pulveri). Lej biskvīta masu ietaukotā kūkas formā (23 cm diametrā) un cep 12-15 minūtes. Svarīgi ir nepārcept, lai biskvīts nav pārāk sauss. Biskvītu pilnībā atdzesē ledusskapī.

    Padoms: ja vēlas, biskvītu pēc izcepšanas var mitrināt ar cukura sīrupu (1:1 cukurs un ūdens), sīrupam var piespiest mazliet citrona sulu.

    Kamēr biskvīts dziest, gatavo suflē. Uzbriedina želantīnu, pārlejot ar ūdeni. Ļoti mīkstu sviestu uzputo, tad pieputo klāt pilnpienu. Noliek malā. Želantīnam pieliek pusi cukura un silda uz nelielas uguns līdz 60 grādiem vai karsta ūdens peldē. Nepārkarsē!

    Kamēr želatīns nav pavisam atdzisis, saputo olu baltumus ar šķipsnu citronskābes vai šļuciņu citronu sulas un atlikušo pusi cukura. Saputotiem olu baltumiem tievā strūkliņā pielej un pieputo klāt izkausēto želantīnu. Turpina putot, līdz masa kļūst bieza un spīdīga. Tad uz lēniem apgriezieniem pa daļām ieputo sviestu ar iebiezināto pienu.

    Masu liek formā uz biskvīta un ledusskapī sastindzina 1,5-2h. Tad pa virsu var likt glazūru.

    Gatavo spoguļglazūru. Glazūru sāk gatavot tikai tad, kad suflē ir sastindzis. Želantīnu pārlej ar pusi ūdens un uzbriedina. Cukuru ar atlikušo ūdeni uzvāra. Kad ūdens uzvārījies un cukurs izkusis, pievieno izsijātu kakao un vēl pāris minūtes pavāra, kārtīgi zmaisot, lai neveidojas kunkuļi.

    Paralēli uzsilda saldo krējumu ar uzbriedinātu želantīnu līdz 60 grādiem. Kakao masai tievā strūkliņā pielej saldo krējumu, rūpīgi samaisot ar izkausēto želantīnu. Glazūru izkāš caur smalku sietiņu, lai nav kunkuļu un burbuļu. Atdzesē līdz 30 grādiem un pārklāj atdzesēto suflē. Liek uz pusstundu ledusskapī.

    Maigā suflē torte 'Putna piens'
    Foto: Privātais arhīvs

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Lai ierobežotu dezinformācijas kampaņu izplatību, portāls "Delfi" apturējis iespēju komentēt rakstus
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form