Foto: Shutterstock
Gardais maizes alus pēc Pirtnieka receptes.
4Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

sausais maizes kvass ūdens cukurs maizes raugs

Sagatavošana

1

Ņem sauso maizes kvasu (vai cepeškrāsnī apgrauzdētu rupjmaizi), aplej ar verdošu ūdeni, samaisa, patur kādu stundu, nolej no virsas dzidro šķidrumu, tam pievieno nedaudz cukuru un maizes raugu.

2

Pārklāj drāniņu un raudzē - cik nu stipru grib. Raudzēšanai pietiks ar pāris dienām, tad spundē burkā un liek vēsumā. Vēl pēc pāris dienām dzerams (ja kas vēl atlicis!).

Stiprums atkarīgs no cukura un rauga daudzuma.

Sauso maizes kvasu var nopirkt lielveikalos, turpat kur maizes zupas, putraimi, utml. Centrāltirgu mēdz būt iesals bez cukura, melase - no tā taisa alu. Saldais iesala ekstrakts ir par saldu, to var cukura vietā likt klāt tam kvasam, bet no viena paša nevar.

Proporcijas rakstītas uz kvasa un iesala iepakojuma. Alus būs tikai garšīgāks, ja iesala vai kvasa būs vairāk un ūdens mazāk.

::recepte::

Divas paciņas kvasa( vai četrus kukulīšus "Klasiskā rupjmaize", sagriezta šķēlītēs), 10 l ūdens, 1 glāze cukura, ¼ paciņas rauga.

Apmēram 1 glāzi sausu apiņu aplej ar 1 l ūdens un uzvāra, ielej šķidrumu misā, biezumus ieliec marles maisiņā un iekarini rūgstošajā alus šķidrumā - rūgtumam un konservēšanai.

Iesūtīja: Pirtnieks

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!