Foto: DELFI
Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!

Ātrajā variantā to var gatavot arī no veikalos nopērkamajiem gatavajiem maisījumiem, ko piedāvā vietējie ražotāji, tomēr pašu gatavotā būs, pirmkārt, lētāka, otrkārt, gardāka, treškārt, ideāli atbildīs ēdāju gaumei, jo varēsi gan dažādot garšu, gan pielāgot saldumu.

40Minūtes
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
500 grudzu maize6 glāzesūdens150 gžāvēti augļi (rozīnes, dzērvenes, āboli, plūmes - pēc izvēles)150 gbrūnais cukurs dzērvenes vai svaigi spiesta citrona sula šķipsnakanēlis putukrējums vai piens

Sagatavošana

1

Rupjmaizes šķēles apgrauzdē no abām pusēm cepeškrāsnī (10-15 minūtes no katras puses). Ja garoza ir ļoti bieza vai melna, to apgriež - maizes zupa no tā kļūs tikai labāka!

2

Kamēr grauzdējas maize, žāvētos augļus noskalo un, ja nepieciešams, sagriež smalkāk.

3

Grauzdētās maizes šķēles liek katlā un pārlej ar 6 glāzēm verdoša ūdens. Ļauj maizei apmēram pusstundu nostāvēties.

4

Izmērcēto un uzbriedināto maizi ar visu šķidrumu izberž caur vidēji rupju sietu vai ar blenderi sasmalcina. Labāk garšos, ja nebūs saberzta pārāk smalki - jājūtas rupjmaizes kriksīšiem!

5

Pievieno žāvētos augļus un cukuru, nedaudz kanēli. Lai deserts nebūtu pliekans, pievieno nedaudz svaigas dzērvenes (var aizstāt ar svaigi spiestu citrona sulu - pāris ēdamkarotēm).

6

Katliņu liek uz lēnas uguns un maisot karsē kādas 4-5 minūtes. Tad atdzesē un pasniedz ar sakultu putukrējumu. Nākamajā dienā maizes zupa būs biezāka un to var pasniegt ar pienu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!