Foto: Privātais arhīvs
Ja tiktu veidots pašmāju iecienītāko kūku tops, "Cielaviņa" tajā noteikti ieņemtu godalgotu vietu, jo leģendāro torti ar kraukšķīgu riekstu bezē pamatni un bagātīgu šokolādes krēmu ir iecienījuši ļoti daudzi gardēži. Savu "Cielaviņas" versiju piedāvā mūsu lasītāja Maija Minskere.

Ņem vērā, ka šī ir tiešām liela torte. Ja vēlies cept mazāka izmēra "Cielaviņu", vienkārši ņem pusi no visām sastāvdaļām.

12Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

6 lieli olu baltumi300 gcukurs3 ĒKkartupeļu vai kukurūzas ciete200 glazdu riekstu kodoli ŠOKOLĀDES KRĒMAM:400 mlsaldais krējums200 gtumšā šokolāde200 gpiena šokolāde DEKORĒŠANAI:50 gtumšā šokolāde15 gsviests granātābola sēkliņas

Sagatavošana

1

Uz sausas pannas apgrauzdē lazdu riekstus, atdzesē un rupji sakapā ar nazi.

2

Svarīgi! riekstus nemaļ gaļas mašīnā, virtuves kombainā vai blenderī, citādi no tiem var sākt izdalīties tauki. Šādā gadījumā, riekstus sajaucot ar olu baltumiem, bezē saplaks.

3

Mikserī lēnā režīmā sāk kult olu baltumus (tiem noteikti jābūt istabas temperatūrā), kad olu baltumi ir sakūlušies vieglās putās, palielina ātrumu uz vidēju, pakāpeniski pievieno cukuru un turpina kult. Tad vēlreiz palielina ātrumu un kuļ, līdz putas ir pavisam stingras. Beigās iekuļ cieti un iecilā sakapātos riekstus.

4

Masu sadala uz četriem 25-26 cm diametra apļiem, kas, izmantojot šķīvi vai apaļo kūkas formu, iezīmēti uz cepamā papīra. Virsmu kārtīgi izlīdzina, lai uz tās nav nekādu izciļņu, kas cepoties var apdegt.

5

Padoms: ja kādu iemeslu dēļ nav iespējams vienlaicīgi cept visas četras bezē pamatnes, vienkārši iesākumā sagatavo pusi no olu un riekstu masas un cep divas pamatnes vienlaikus. Tas tādēļ, ka sakultus olu baltumus ilgi nedrīkst atstāt, gaidot cepšanu, jo tad tie saplaks.

6

Bezē liek cepties uz vidējā cepeškrāsns plaukta un plaukta zem vidējā līmeņa.

7

Bezē pamatnes cep iepriekš līdz 130 grādiem uzkarsētā krāsnī 1,5 h. Tad izslēdz cepeškrāsni un ļauj tām pilnībā atdzist vienu stundu, nevirinot cepeškrāsns durvis vismaz sākumā, jo dēļ straujas temperatūras maiņas bezē var saplaisāt.

8

Kamēr bezē cepas, gatavo šokolādes krēmu. Ar nazi sakapā šokolādi, uz uguns uzsilda saldo krējumu un šokolādi pārlej ar siltu krējumu.

9

Pēc 5 minūtēm masu labi izmaisa, līdz šokolāde izkususi. Liek krēmu ledusskapī atdzesēties, bet ne ilgi, jo tas var pārāk stipri sastingt un tad būs neiespējami krēmu uzziest uz tortes. Krēmu ledusskapī var atstāt ne ilgāk kā 40-60 minūtes, to ik pēc 20 minūtēm pārbaudot un apmaisot.

10

Kad krēms ir kļuvis stingrs un viscaur atdzisis, to izņem no ledusskapja un sakuļ, līdz tas kļūst gaisīgi krēmīgs.

11

Padoms: bezē pārziešanai ar šokolādes krēmu vislabāk izmantot konditorejas šļirci, konditorejas maisiņu ar dekorēšanai paredzētu uz gali vai silikona spatulu.

12

Kad pamatnes pārziestas ar krēmu un torte uzkonstruēta, ūdens peldē izkausē sviestu un šokolādi (svarīgi, lai masai nepiekļūst ūdens!). Kad masa ir viendabīga, to izmanto "Cielaviņas" dekorēšanai, pārlejot ar kārdinošu šokolādes glazūru. Visbeidzot torti izdaiļo, dekorējot to ar granātābola sēkliņām.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!