Foto: Shutterstock

Bietes ir viens no tiem superproduktiem, kas mums ir vispieejamākais – kā rudenī novācam ražu, tā ēdam visu ziemu. Nav noslēpums, ka ikdienas gatavošanā visnoderīgākās ir tieši vārītās bietes – tās var sagriezt un ēst tāpat, pievienot salātiem, zupām un daudziem citiem ēdieniem. Ja arī tavā ledusskapī aizķērušās vārītas bietes un nezini, ko ar tām iesākt, lūk – 14 garšīgas idejas no "Tasty" plašās recepšu grāmatas!

Vārītās bietes, protams, var nopirkt jebkurā veikalā – gan sveramas, gan safasētas vakuumā. Bet, ja ienācies kāds maisiņš svaigo biešu, tās mājās var novārīt itin viegli – jāzina tikai, kā. Bietes noskalo, apgriež lakstu daļu un nemizotas liek katlā ar visām "astītēm" pārlej ar auksto ūdeni. Sāk vārīt un vidēji lielas uguns – kad ūdens sācis burbuļot, liesmu samazina uz nelielu un vāra bietes stundu. Kad stunda pagājusi, bietēm nolej karsto ūdeni, aplej tās ar pavisam aukstu ūdeni un ļauj nostāvēties kādu laiciņu – pēc tam bietes būs tieši tik gatavas, cik vajadzīgs. Ne pārāk mīkstas, vērtīgajām vielām bagātas un garšu nezaudējušas. Noteikta glabāšanas termiņā vārītajām, nemizotajām bietēm nav – atliek vien vaktēt ledusskapī, lai tās būtu pietiekami svaigas, nesulotos un nepelētu.

Ko tad gatavot no vārītajām bietēm? Visērtākais variants, protams, ir pagatavot vienkāršus salātus ar sieru, burkāniem vai citiem dārzeņiem – gan karaliskajā "siļķe kažokā", gan vinegretā. Ja gribas kādu sildošāku maltīti, tad biešu gabaliņus var sajaukt ar tikko vārītu kvinoju, grūbām, pērļu kuskusu vai risoto. Bet zupu cienītājiem vārītās bietes ir labākais draugs – atliek tās sarīvētas iebērt katlā un viss.

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiploku aizdaru labi garšos gan ar rupjmaizes šķēli, gan kā spirdzinoša piedeva pie svētku cepeša.

Lasīt vairāk

Biešu un krēmsiera maize

Foto: Publicitātes attēls

Koši sārta un ļoti garda biešu un krēmsiera mīklas maize. Tā būs īpaši sātīga un izteiksmīga, pateicoties biešu garšai, tāpēc pasniedz ar sviestiņu vai svaigo sieru. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".

Lasīt vairāk

Biešu salāti ar pētersīļiem un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Vitamīnu deva aukstajai sezonai – biešu salāti ar smaržīgiem pētersīļiem un kraukšķīgiem valriekstiem.

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā' ar āboliem

Foto: DELFI

"Siļķe kažokā" ir klasika, kas nekad neapnīk. Šajā variācijā patīkamu svaigumu piešķir āboli, bet neiztrūkstošas, protams, ir bietes un kartupeļi.

Lasīt vairāk

Biešu zupa ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama biešu zupa ar ķiplokiem.

Lasīt vairāk

Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un bumbieriem

Foto: Privātais arhīvs

"Pērļu grūbas un arī parastās grūbas esmu iemācījusi ēst savējiem visdažādākajos veidos. Vispazīstamākā recepte ir pienā vārītas grūbas, kam beigās tiek pievienoti sīpoli ar kūpinātu gaļu," raksta Nataša Rogova savā Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursa pieteikumā. Nataša piedāvā ļoti interesantu pērļu gruboto variāciju.

Lasīt vairāk

Krēmīgais biešu risoto ar zilo sieru

Foto: DELFI

Ziemai piestāv risoto, jo tas ar savu krēmīgumu un sātīgumu vienmēr pabaro pat izsalkušākos ēdājus, turklāt ēdiens pats par sevi ir tik pilnīgs, ka nemaz neprasās klāt vēl gaļa vai zivs. Risoto var gatavot dažādās variācijās, arī ar karamelizētām bietēm un zilo sieru maltīte ļaus kaut nedaudz sajust Vidusjūras ēdienu garšu.

Lasīt vairāk

Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.

Lasīt vairāk

Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.

Lasīt vairāk

Sarkano biešu un lēcu salāti

Foto: Shutterstock

Šos salātus varētu raksturot kā atvadas no ziemas krājumiem, kurus papildina pavasarīgie zaļumi. Salāti ir ļoti piemēroti, ja mājās gaidāmas nelielas viesības, jo to sagatavošanai visērtāk atvēlēt divas dienas. Pirmajā dienā novāri lēcas un bietes, darbi, kas prasīs visvairāk laika, bet otrajā dienā īsi pirms ēšanas sajauc salātus. Protams, laiku var ietaupīt, nopērkot gatavas vārītās bietes.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Biešu risoto ar mārrutkiem

Foto: Vida Press

Iespējams, nedaudz neparasta risoto versija, tomēr galvojam - ļoti garšīgi, turklāt - figūrai draudzīgi!

Lasīt vairāk

Biešu salāti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgi un pikanti biešu salāti ar bagātīgu garšu buķeti.

Lasīt vairāk

Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē

Foto: J.Roze

Šī tiešām ir ļoti ātri pagatavojama, bet tāpēc ne mazāk garda biešu zupa. Protams, ir daudz izdevīgāk pirkt svaigas bietes, bet to pagatavošana prasa samērā daudz laika, tādēļ reizēm nav grēks ļaut vaļu slinkumam un aiztaupīt sev produktu sagatavošanas darbus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!