Ziemai tik ļoti piestāv apelsīnu aromāts… Tas silda un vilina - tieši tādēļ šī pēc svētkiem un Itālijas saules smaržojošā kūka jācep Ziemas saulgriežos. Biskvīts ir gaisīgs un apelsīnu sīrups to padara neparastu un svētku galda cienīgu. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

125 gsviests istabas temperatūrā miza no viena liela bioloģiskā apelsīna (ne-bio apelsīnu miziņa ir vaskota)215 gcukurs2 olas115 gDobeles dzirnavnieka manna280 gmilti2 TKcepamais pulveris120 mlpiens SĪRUPAM:125 gcukurs sula no viena liela bioloģiskā apelsīna

Sagatavošana

1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepamās formas (ar 20 cm diametru; ja formas diametrs ir 24 cm, tad šī kūka sanāks nedaudz zemāka) apakšu izklāj ar cepamo papīru, bet malas iesmērē ar sviestu.

2

Ar mikseri saputo sviestu, apelsīna miziņu un cukuru. Masa kļūs gaišāka un gaisīgāka. Turpina putot, pa vienai pievieno olas. Beigās iemaisa mannu, miltus, cepamo pulveri un pienu. Puto vai maisa, kamēr izveidojas viendabīga mīkla.

3

Mīklu lej sagatavotajā formā, liek cepeškrāsnī un cep 45-50 minūtes (kūkas gatavību pārbaudiet ar kociņu – tā ir gatava, kad kociņš no kūkas iznāk ārā tīrs).

4

Kamēr kūka cepas, pagatavo sīrupu. Mazā katliņā ieber cukuru un pievieno apelsīna sulu. Uz zemas uguns, nepārtraukti maisot, sagaida, kamēr cukurs izkūst. Turpina maisīt, līdz šķidrums kļūst biezāks un garša – koncentrētāka (apmēram 5-7 minūtes). Nedaudz atdzesē (ja pirms pārliešanas kūkai sīrups kļuvis pārāk biezs, to atkal nedaudz uzsilda).

5

Kūku izņem no cepeškrāsns. Atdzesē 5 minūtes, pārlej ar sīrupu.

Var pasniegt ar saputotu saldo krējumu (pēc garšas – ar vai bez pievienota cukura) vai - īpaši salduma mīļiem – ar vaniļas saldējumu.

Lai skaisti, sirsnīgi, smaržām un garšām bagāti Ziemassvētki!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!