Foto: Shutterstock
Tradicionāls latviešu godu kārums - medus rausis, tik piemērots rudenīgajam laikam, kad jau bagātīgi pieejams svaigais šī gada medus.
180Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

500 gkviešu milti (rupjie)50 gcukurs1 TKsāls paciņa sausais raugs750 mlpiens100 gsviests90 mlskābs krējums milti (darba virsmai)100 gmedus100 gsviests100 glazdu rieksti1 ola

Sagatavošana

1

Bļodā ber visas sausās sastāvdaļas, sauso raugu ieskaitot, un labi izmaisa. Katliņā sasilda pienu ar sviestu, līdz sviests izkusis, noņem no uguns un ļauj mirkli atdzesēties, līdz viegli silts. Pēc tam iemaisa skābo krējumu.

2

Miltos izveido iedobi un ielej silto pienu, ar karoti izmaisa pašķidru mīklu, nemīca. Apklāj bļodu ar pārtikas plēvi un atstāj siltā vietā rūgt vismaz stundu vai līdz mīklas daudzums dubultojies.

3

Pēc tam mīklu izgāž uz ar miltiem apkaisītas galda virsmas, pamērcē plaukstas miltos un saveļ vai saloka mīklu desiņā. Ar nazi vai zobu diegu (bez aromātiem) sagriež mīklu šķēlēs, saveļ/saloka bumbiņā, kuru pēc tam ar plaukstu viegli saplacina, un liek uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Apsedz pannu ar dvieli un ļauj rausīšiem rūgt vēl vienu stundu.

4

Liek karsēties cepeškrāsni uz 200°C. Sasmalcina lazdu riekstus un sagatavo medus masu. Katliņā ielej medu, pievieno sviestu, drupinātos riekstus un maisot karsē, līdz viss savienojies vienmērīgā masā. Ļauj medum atdzist, tad iekuļ olu.

5

Maizītēm vidiņā ar pirkstu iespiež iedobi un apsmērē virsmu ar medus masu. Liek maizītes karstā cepeškrāsnī un cep apmēram 20-25 minūtes, līdz rausīši zeltaini un gatavi (iespraužot koka skaliņu, tas laukā iznāk tīrs).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!