Mimozas kūka – 8. marta tradicionālais kārums Itālijā
Foto: Shutterstock
4.0000 3
Sarežģītība: vidēji
Loading...
Sastāvdaļas
BISKVĪTAM
5
5 olas
olas
200 g
200 g cukurs
cukurs
300 g
300 g milti
milti
15 g
15 g cepamais pulveris
cepamais pulveris
25 g
25 g kartupeļu cete
kartupeļu cete
1 ĒK
1 ĒK vaniļas cukurs
vaniļas cukurs
VĀRĪTAJAM KRĒMAM
175 g
175 g piens
piens
175 g
175 g saldais krējums vai pilnpiens
saldais krējums vai pilnpiens
4
4 olu dzeltenumi
olu dzeltenumi
110 g
110 g cukurs
cukurs
pēc garšas
pēc garšas vaniļas cukurs vai ekstrakts
vaniļas cukurs vai ekstrakts
2.5 ĒK
2.5 ĒK milti
milti
PUTUKRĒJUMAM
175 ml
175 ml saldais krējums
saldais krējums
25 g
25 g pūdercukurs
pūdercukurs
  • Bērnu ballītes ēdieni
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Lieldienu receptes
  • Mātes dienas ēdieni
  • Itāļu nacionālā virtuve
  • Tortes un kūkas
  • Mimozas kūka ir itāliešu iecienīts kārums. Parasti to pasniedz Starptautiskajā sieviešu dienā 8. martā. Savu vārdu kūka ieguvusi, pateicoties smalkajiem, sadrupinātajiem biskvīta gabaliņiem, ar ko tā tiek dekorēta. Dzeltenās biskvīta drupačas pēc skata atgādina mimozas ziediņus, kas kļuvuši arī par 8. marta simbolu Itālijā, jo plaukst marta sākumā.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Mimozas kūku radījis konditors Adelmo Renci (Adelmo Renzi) 20. gadsimta 50. gados un pirmo reizi plašākai publikai to bija iespēja baudīt kādās konditoru sacensībās Sanremo 1962. gadā, vēsta portāls "Cookist". Konditors Renci šajās sacensībās uzvarējis un kūka kopš tā brīža Itālijā ieguvusi godalgota deserta statusu.

    Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem. Ietauko un viegli izbārsta ar miltiem 20 cm diametra kūkas veidni.

    Gatavo biskvītu. Sakuļ olas ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz masa ir gaša un gaisīga.

    Atsevišķā traukā samaisa miltus ar cieti un cepamo pulveri. Maisījumu pakāpeniski pievieno un iekuļ olu masā.

    Lej mīklu ietaukotā apaļājā kūkas veidnē un cep aptuveni 30 minūtes.

    Izceļ veidni no krāsns, kūku atdzesē, izņem no veidnes.

    Ar asu nazi nogriež piepacelto kūkas augšējo daļu līdz ar 1-2 cm biskvīta, lai kūkas visrpuse būtu līdzena. Nogriezto augšdaļu ar asu nazi sasmalcina sīkos kubiņos vai sadrupina palielās drumstalās.

    Pārējo biskvītu ar asu nazi horizontāli sadala trīs vienāda lieluma ripās.

    Gatavo vārīto krēmu. Katliņā lej pienu, saldo krējumu, samaisa un uzkarsē, bet nepieļauj, lai piens sāktu burbuļot. Noceļ katliņu no plīts, atdzesē, lai piens būtu silts.

    Pa to laiku citā katliņā liek olu dzeltenumus, cukuru, vaniļu un sakuļ. Liek karsēties masu uz nelielas liesmas.

    Pakāpeniski pievieno un strauji iemaisa miltus, lai neveidotos kunkuļi.

    Pievieno un iemaisa silto pienu, kuļot, līdz masa ir viendabīga un sabiezējusi krēma konsistencē.

    Noņem katliņu no plīts, krēmu pārliek stikla bļodā, bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 3 stundām.

    Gatavo putukrējumu. Pēc 3 stundām saldo krējumu ar pūdercukuru sakuļ vijīgās putās.

    Veido kūku: uz pirmās biskvīta plāksnes ziež 1/2 putukrējuma un 1/3 vārītā krēma. Liek virsū otro plāksni, pārziež ar atlikušo putukrējumu un 1/3 vārītā krēma. Liek virsū trešo plāksni, Pārziež kūkas virspusi un sānu malas ar atlikušo vārīto krēmu, pārkaisa ar drumstalām.

    Liek ledusskapī uz pāris stundām vai pat uz visu nakti.

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form