Mini 'Cielaviņas' jeb 'Pavlovas' ar šokolādes krēmu un dzērvenēm
Foto: DELFI
1.0000 1
Sarežģītība: vidēji

Dzimšanas dienas vairumam saistās tieši ar bagātīgās ''Cielaviņas'' kūkas nobaudīšanu. Tad nu arī es nolēmu savos svētkos kolēģus iepriecināt ar šo visiem labi zināmo našķi nedaudz mainītā versijā, bet, kā ēdāji atzina, noteikti ne sliktākā. Protams, vieglāk jau nopirkt veikalā gatavu kūku, tomēr šīs ēdāju acīs iegūs pavisam citu vērtību.

Vispirms gatavo olbaltumu. Lielā, tīrā, sausā (nedrīkst būt nemaz ūdens!) stikla bļodā liec olu baltumus, uzmanīgi aplūkojot, vai nejauši nav ietrāpījies kāds kriksis ar dzeltenumu, pretējā gadījumā nekas nesanāks. Ar miksera palīdzību puto olu baltumus, līdz masa saputojusies baltās putās. Tad pamazām, pa karotei pievieno cukuru un turpini nepārtraukti putot. Svarīgi nepiebērt uzreiz visu cukuru, jo tad olbaltums saplaks un masu vairs nevarēs dabūt gaisīgu. Putošana ilgs aptuveni 5–7 minūtes. Īsi pirms beigām pievieno citronu sulu, lai masa kļūst spīdīga, kā arī kukurūzas cieti, lai olbaltums būtu stingrs. Masa ir pietiekami ilgi putota, kad tā ir spīdīga, gaisīga, bet olbaltums nelīst no trauka, ja to apgriež otrādi.

Uz cepamā papīra no gatavā olbaltuma veido formas pēc izvēles. Lielākas, mazākas, vienu lielu riņķi vai apli – kā vēlies. Tikai atceries, ka virspusē liksi krēmu, tāpēc vidū ar karoti izveido bedrītes, lai krēmu vieglāk sapildīt. Virsū uzkaisi mandeļu skaidiņas.

Cepamo plāti ar olbaltuma micītēm liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 100 grādos kaltēties uz stundu. Kad stunda pagājusi, cepeškrāsni izslēdz, paver durtiņas nedaudz vaļā, ieliec dvieli, lai karstais gaiss pamazām iziet. Nevajadzētu uzreiz gatavo olbaltumu ņemt ārā no krāsns, jo straujas temperatūras svārstības ietekmēs olbaltuma konsistenci. Vislabāk cepeškrāsnī atstāt bezē kūciņas uz nakti un tad nākamajā dienā garnēt, kā to darīju es.

Gatavo krēmu. Bļodā saputo saldo krējumu. Kad tas saputots jau biezāks, pa karotei pievieno cukuru, vēlāk kakao, vaniļas cukuru un saputo gandrīz stingrā putukrējumā. Iemaisi riekstu krēmu un vēl nedaudz paputo, bet uzmani, lai saldais krējums nesaputojas jau sviestā.

Blenderī sablendē dzērvenes ar cukuru. Vari sablendēt šķidrā masā, bet gardāk būs, ja sablendēsi neviendabīgi, lai jūtama ogu konsistence.

Ūdens peldē izkausē šokolādi, nedaudz padzesē to, un tad pievieno saldo krējumu, viegli iemaisot.

Nu pienācis skaistākais darbiņš dekorēšana! Uz bezē pamatnītēm ar karoti uzzied krēmu vai arī izspied to vēlamajā formā ar konditorejas maisu. Pa virsu uzliec nedaudz dzērveņu masu un visbeidzot izspied šokolādes glazūru ar konditorejas maisu. Dekorē ar veselām dzērvenēm vai mandeļu skaidiņām, ja palikušas pāri.

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form