Foto: DELFI
Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!
150Minūtes
18Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

MĪKLAI:4.5 tasesmilti280 mlpiens180 gsviests7 graugs, sausais100 mlūdens, silts2 šķipsnassāls2.5 ĒKcukurs PILDĪJUMAM:2 ĒKeļļa1 gab.sīpoli, liels500 gcūkgaļas maltā gaļa200 gkūpināts šķiņķis4 gab.kiploki, daiviņas pēc garšassāls pēc garšasmelnie pipari, malti1 gab.selerijas kāts1 gab.ola, pārsmērēšanai

Sagatavošana

1

Katliņā ielej pienu, pievieno sāli, ēdamkaroti cukura, mīkstu istabas temperatūras sviestu, kas sagriezts kubiņos un uz nelielas liesmas, ik pa laikam apmaisot, silda, līdz sviests izkusis, tad, ja nepieciešams, ļauj atdzist, lai piens nav karsts.

2

Krūzītē ielej siltu, bet ne verdošu ūdeni, pievieno raugu, atlikušo cukuru, visu samaisa, krūzīti noliek siltā vietā uz 10–12 minūtēm, līdz raugs sāk putot.

3

Lielā bļodā iesijā četras tases miltu (tasē, ko lietoju es, ietilpst 250 ml miltu), tad pievieno raugu, pienu, samaisa un sāk mīcīt, līdz mīkla "atlec" no rokām. Ja nepieciešams, pievieno vēl miltus.

4

Kad mīkla izmīcīta, to pārkaisa ar miltiem, apviļā no visām pusēm, pārklāj ar sausu drāniņu un liek siltumā raudzēties uz stundu. Es parasti bļodu ielieku lielākā katlā ar siltu ūdeni.

5

Pa to laiku gatavo pildījumu.

6

Sīpolu nomizo, sagriež palielos gabalos. Ķiplokus nomizo. Šķiņķi sagriež palielos gabalos.

7

Pannā uzkarsē eļļu, liek cepties sīpolus, pēc 2–3 minūtēm pievieno malto gaļu un, ik pa laikam apmaisot, turpina cept, tad pievieno šķiņķi, sāli, piparus un cep vēl 3–4 minūtes. Ja gaļu sāk "raut klāt" pie pannas, pievieno nedaudz ūdens.

8

Pannas saturu samaļ ar gaļas maļamo mašīnu, samaļ arī ķiplokus un selerijas kātus. Pildījumu samaisa, – tam jābūt sulīgam un mitram. Pagaršo, vai pietiek sāls. Jāņem vērā, ka, lai gatavie pīrādziņi nebūtu bezgaršīgi, pildījums ir nedaudz jāpārsāla.

9

Sakarsē krāsni līdz 190 grādiem ventilatora režīmā. Cepešpannu izkaisa ar miltiem. Bļodiņā sakuļ olu pīrāgu pārsmērēšanai.

10

Darba virsmu pārkaisa ar miltiem. Uzbriedušo mīklu atmīca, sadala divās daļās. Mīklu izrullē, sākot no malas, liek uz tās krietnu ēdamkaroti pildījuma, pārloka pāri mīklu un ar atbilstoša diametra glāzi vai krūzīti izspiež pusmēness formas pīrādziņu.

11

Pīrāgus liek cepešpannā nedaudz atstatus vienu no otra, jo cepoties tie uzbriedīs. Pārsmērē ar olu un liek cepeškrāsnī uz aptuveni 18 minūtēm, līdz pīrādziņi ir skaisti zeltaini.

12

Izņem pīrāgus no krāsns, liek māla vai stikla bļodā un pārklāj ar drāniņu, lai pīrāgi neapkalstu.

No šī produktu daudzuma sanāks aptuveni divas cepešpannas pīrādziņu,.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!