Foto: DELFI
Šī ir īsta brīvdienu kūka, kas piestāv dienām, kad atļaujamies ko vairāk un lutinām savus draugus vai tuviniekus. Pirmās sezonas zemenes kombinācijā ar medus kūku uzreiz atmiņā uzjundī bērnību, tāpēc kūka noteikti būs īsts kārums arī mazajiem ēdājiem. Zemenes noteikti var aizstāt arī ar citām ogām - lai arī kādu interpretāciju katrs atļautos izveidot, kūka ir ļoti garda, turklāt to iemīlēs un ilgi atcerēsies pat tie, kas uz kūkām ir uz "jūs".
16Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

320 gmedus3 olas200 gcukurs2 TKdzeramā soda500 gsmalka maluma kviešu milti PILDĪJUMAM:700 gskābais krējums1 ĒKvaniļas cukurs2 ĒKcukurs500 gplānās škēlēs sagrieztas zemenes2 laimu sula1.5 ĒKcukurs DEKORĒŠANAI:200 gtumšā šokolāde100 mlsaldais krējums50 mlkonjaks

Sagatavošana

1

Vispirms nepieciešams katliņā izkausēt medu, lai tas būtu šķidrs un staipīgs. Tad pievieno cukuru, kārtīgi iemaisi to un ļauj tam izkust. Noņem katliņu no uguns, maisot nedaudz atdzesē masu un tad pa vienai iesit olas. Olas vienmērīgi jāiemaisa medus un cukura masā.

2

Pēc tam pamazām pievieno miltus, sodu, un kārtīgi samaisi, lai masa kļūst viendabīga.

3

Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Sagatavo 5-6 cepamā papīra plāksnes, uz kurām tiks veidotas kūkas kārtas. No šī daudzuma iznāk aptuveni 5-6 kārtas. Ar slapju karoti ņem mīklu un veido apļa formu uz cepamā papīra (ar sausu karoti to nebūs viegli paveikt). Vislabāk iepriekš iezīmēt apaļu formu, lai mīklu būtu vieglāk izsmērēt, bet arī tad, ja tās nebūs vienādos izmēros, kūka izskatīsies ļoti mākslinieciska. Katru kūkas kārtu cep iepriekš sakarsētā krāsnī aptuveni 8-10 minūtes, līdz tā kļuvusi viegli brūna. Interesanti, ka pati mīkla no sākuma būs gaiša, bet izcepoties tā kļūst brūna. Atdzesē kūkas kārtas.

4

Bļodiņā sajauc skābo krējumu ar vaniļas cukuru un cukuru. Nepārspīlē ar cukura pievienošanu, jo mīkla ir salda un skābajam krējumam cukurs nepieciešams vien pavisam nedaudz.

5

Atsevišķā bļodiņā liec plānās kārtās sagrieztas zemenes un pārlej tās ar laima sulu un pāris tējkarotēm cukuru. Atstāj tās iemarinēties.

6

Uz kūkas šķīvja liec pirmo izcepto mīklas kārtu, pārlej to ar skābo krējumu un izkārto pa virsu zemenes. Turpini tādā pat secībā likt mīklas kārtas ar pildījumu. Pēdējo kūkas kārtu atstāj bez krēma un zemenēm.

7

Ūdens peldē izkausē šokolādi, pievieno saldo krējumu un iemaisi to, lai masa izveidojas kā spīdīga glazūra. Beigās pievieno konjaku un iemaisi arī to.

8

Ar šokolādes glazūru pārlej pēdējo kūkas kārtu un ļauj glazūrai tecēt pār malām.

9

Atstāj kūku uz nakti ledusskapī, tad tā būs kārtīgi ievilkusies.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!