Foto: Privātais arhīvs
Viena no bērnības garšām noteikti ir sestdienas rītā tikko no krāsns izņemta saldskābmaize, ko vecmamma grieza biezās rikas un apzieda ar sviestu. Izrādās, to pagatavot ir pavisam viegli un lēti arī šodien, bet garša un smarža ir tikpat laba. Šī recepte visticamāk tapusi, jo latviešiem mest ēdienu ārā vienmēr bijis grēks - tajā izmantojami produkti, kas palikuši pāri, turklāt tie var būt arī apstāvējušies – mīkla, kas gatavota no tādiem, tikai labāk rūgs.
300Minūtes
7Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

0.5 gab.rupjmaize "ķieģelītis"1.5 lkefīrs1 saujaķimenes1.5 kgmilti1 rauga paciņa0.5 glāzecukurs kļavu lapas

Sagatavošana

1

Ņem "ķieģelīti", nogriež garozu, bet mīkstumu sagriež nelielos kubiciņos.

2

Saber maizi lielā bļodā un pārlej ar kefīru. Atstāj vismaz stundu, lai tā izmirktu.

3

Kad maize izmirkusi, to ar roku vēl saspaida, tad pievieno sasmalcinātu raugu, cukuru un ķimenes. Visu samaisa un atstāj siltā vietā stundu uzrūgt. Maizei pirms rūgšanas nedrīkst likt klāt sāli, citādi raugs nerūgs. Ja šķiet, ka nepieciešams sāls, to mīklai pievieno pašās beigās.

4

Pēc tam pievieno miltus, lai mīkla vairs stipri nelīp pie rokām un samīca. Atstāj rūgt vēl aptuveni stundu vai pusotru. Kad bļoda pilna – mīkla ir uzrūgusi.

5

Ar kļavu lapām, kam nogriezti kātiņi, izklāj pannu (ja nav lapu, var lietot arī cepamo papīru).

6

Samitrina rokas un veido kukulīšu. Ieteikums – ja uz pannas liek divus kukulīšus, jāatstāj pietiekami liela atstarpe, jo kukulīši krāsnī vēl piebriedīs un tieksies "apvienoties".

7

Cep aptuveni 200 grādos (vislabāk jau malkas krāsnī, bet var arī parastajā plītī) aptuveni stundu, ik pa laikam apsmērējot ar ūdeni. Pārbaudīt, vai maize ir gatava, var ar koka irbulīti – iedurot un izvelkot to ārā, mīklai nevajadzētu lipt pie koka.

8

Kad maize gatava, to noņem no pannas, apsmērē ar sviestu, pārklāj ar tīru drāniņu un atstāj nedaudz atdzist.

Labu apetīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!